Waarom je aan een ronde tafel moet vergaderen

thinkstock
Koning Arthur wist het al, maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs: als je mensen aan een ronde tafel samenzet, voelen ze zich meer als een groep en maken ze minder ruzie. Als mensen daarentegen in rijen zitten, zijn ze meer geneigd om hun egoïsme naar boven te laten komen. Dat zijn belangrijke bevindingen, zowel voor de keuze van je dinertafel thuis als voor de tafels in vergaderruimtes en klaslokalen.

De resultaten komen uit Canadees onderzoek, waarbij wetenschappers vrijwilligers aan tafels met verschillende vormen zetten en daarbij hun reacties op een reeks advertenties analyseerden.

Ze stelden vast dat degene die aan een cirkel- of ovaalvormige tafel zaten veel positiever waren over reclames die groepen toonden, zoals een familie of een groep vrienden. Wie aan een tafel met hoeken zat, zoals een rechthoek of vierkant, identificeerde zich dan weer vaker met reclames waarin individuen te zien waren.

"Onbewust brengt de zitpositie een van die twee tegenstrijdige attitudes naar boven", aldus de wetenschappers van de Alberta en de British Columbia University. "De geometrische vorm wekt een van twee fundamentele behoeftes op: de nood om ergens bij te passen (cirkelvormig) of de nood om uniek te zijn (rechthoekig)", claimen auteurs Juliet Zhu en Jennifer Argo.

Dit heeft een grote invloed op de inrichting van heel wat plaatsen, zoals de dinertafel bij je thuis, restaurants, openbaar vervoer, wachtzalen, vergaderzalen en klaslokalen. Vooral op plaatsen waar samenwerking belangrijk is, zou gekozen moeten worden voor ronde tafels.