Waarom een huisdier goed is voor je mentale gezondheid

Foto door John Volante via Unsplash
Kan jij ook niet zonder je trouwe viervoeter? Dan hebben we goed nieuws. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het hebben van een huisdier je niet alleen gelukkiger maakt, maar ook goed is voor je mentale gezondheid.

De voordelen van het hebben van een dier in huis zijn legio. Hier kwam je al te weten dat er bij gezinnen met huisdieren minder geruzied wordt. Eerder onderzoek wees ook al uit dat mensen met huisdieren vaker een lagere bloeddruk en hartslag hebben en minder risico lopen op hart- en vaatziekten dan mensen zonder huisdieren. Vooral de extra beweging en de stress die je beste vriend wegneemt, zouden voor die gezondheidsvoordelen zorgen.

Nu hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt dat huisdieren ook je geestelijke gezondheid kunnen verbeteren. Zo zouden ze in bepaalde gevallen de ideale therapie zijn tegen gevoelens van angst, eenzaamheid en onrust. En hoewel de studies klein zijn, is dit resultaat veelbelovend voor de toekomst van creatieve therapieën bij mensen met mentale gezondheidsproblemen. 

GG7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy van Wayenberge

  Ik had nog maar 4 weken een hond en moest al een open hartoperatie ondergaan...van minder risico gesproken!!!

 • Johan Launders

  Heeft een trekje van onze Louis Tobback

 • Rania Desaegher

  Stop met het promoten van huisdieren, er zijn al meer dan genoeg mensen die zonder nadenken een dier kopen, met alle gevolgen voor het dier . Een dier is meer dan een medicijn, en vraagt aandacht en verzorging.

 • Krysia ostrega

  Wetenschappers denken dat ze de wijsheid in pacht hebben!!

 • Katja Schraudy

  Een huisdier waar je veel liefde en vriendschap van krijgt,Ze zijn ook heel trouw als je ze een goede opvoeding geeft.Die zijn eerlijk en doen geen vlieg kwaad.