Volgens nieuwe studie maakt lachen je echt gelukkiger

Unsplash
Zit je vandaag in een dipje? Probeer dan eens breed te glimlachen. Volgens een nieuwe studie - die gepubliceerd is in het wetenschappelijke blad Psychological Bulletin - zou dit je humeur onmiddellijk verbeteren. 

Volgens de oude volkswijsheid kan je vrolijk worden door breed te glimlachen. Maar klopt dat wel? “Psychologen raken het niet eens”, meent hoofdonderzoeker Nicholas Coles. Ze discussiëren al meer dan 100 jaar over deze uitspraak.” Daarom hebben Coles en zijn onderzoeksteam meer dan 138 studies over dit onderwerp verzameld. Dankzij deze meta-analyse konden ze de gegevens van meer dan 11.000 mensen wereldwijd bestuderen. 

Ze ontdekten dat een gezichtsuitdrukking wel degelijk je emoties kan beïnvloeden. Als iemand lacht, voelt ie zich een tikje gelukkiger. Dreigend kijken maakt je bozer, en fronsen maakt je droeviger. 

De onderzoekers maken wel een kleine nuance: het effect is relatief klein. “Veel mensen denken dat lachen het gouden geheim is om gelukkig te worden. Zo sterk is het effect nu ook weer niet”, reageert Coles. “Een brede smile zal een depressie niet oplossen. Het kan hoogstens je humeur een beetje boosten. Er valt hier nog veel over te leren. Maar één ding is duidelijk: het is de moeite waard om te bestuderen hoe je lichaam en gevoelens elkaar beïnvloeden.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.