Vloggende transgender: "Mijn grootste angst? Of ik er wel 'gelukt' uit ga zien"

Jessie Maya werd geboren als Jeroen Bosch.
Arie Kievit Jessie Maya werd geboren als Jeroen Bosch.
Met honderdduizenden volgers is Jessie Maya (21) een populaire YouTube-ster in Nederland. Ze maakt video's over beauty en make-up. Én over haar transformatie van man naar vrouw. "Ik wil dat mensen inspiratie halen uit mijn verhaal."

Soms komen op straat meisjes van 8 jaar naar haar toe. Piepjonge fans die haar weinig verhullende vlogs op YouTube bekijken. Hoe ze haar borsten laat vergroten van cupmaat A naar E, over het inspuiten van botox, en de gesprekken met de psychiater over haar geslachtstransformatie.

Dan krabt Jessie Maya (21) zich achter haar oren, of haar openhartigheid wel verantwoord is. "Ik scheld in mijn video's en laat mijn gezicht volspuiten. Moeten jonge kinderen dat wel zien? Maar ik kan niet kiezen wie allemaal naar mij kijken. Ik kan me anders voordoen, of mezelf zijn en de controle aan ouders overlaten."

Jessie kiest voor dat laatste. Ze is uitgesproken in hoe ze is en wat ze doet. "Ik ga niet op mijn woorden letten. Soms denk ik: oh jee, mensen gaan dit zien, mijn vader gaat dit zien. Maar ik wil geen gefilterde versie van mezelf. Het is een realistisch beeld van wie ik ben."

Genoeg geld

Met ruim 200.000 abonnees op YouTube en 107.000 volgers op Instagram is Jessie populair. Haar vlogs over beauty, make-up en haar transgenderproces worden elke maand 2 miljoen keer bekeken. Daarmee verdient ze genoeg geld om er haar werk van te maken.

Je hebt 28% van dit artikel gelezen
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Vera Clinckers

  Goed zo meid. Of het gelukt is of niet, daar oordeel je zelf over. Laat al die puriteinen maar klagen. Als jij gelukkig bent dat is het voornaamste!

 • Clement Asselman

  Neen, wie goed kijkt ziet een echte mislukking!

 • Eida Lam

  Hangt ervan af wat de bedoeling was, eruit zien als een vent met een pruik en make up in een jurk? Missie geslaagd zou ik zo denken.

 • Berdine BERDINE JOOS

  Gaan we hier iedere dag over zeveren.

 • Karel Mec

  Gelukt? Dit is en blijft onnatuurlijk ook al staat de wetenschap heel ver!