Vijf redenen waarom zoveel millennials thuiszitten met een burn-out

thinkstock
Ben jij geboren tussen 1980 en 2000 - een millennial dus? En heb je het idee dat je op elk moment de ideale versie van jezelf moet zijn? Vind je het idee onverdraaglijk als je daar een keer niet aan kan voldoen? Dan heb jij hét recept voor stress, burn-out en faalangst te pakken. Maar waarom?

Psycholoog Thijs Launspach, zelf ook millennial, legde het gisteren in een college van de Universiteit van Nederland haarfijn uit. En met succes: het filmpje van de uitzending wordt massaal gedeeld. 

Vijf redenen waarom jíj als millennial zo vatbaar bent voor een burn-out:

1. Je bent hoogst individualistisch opgevoed. Je ziet jezelf als 'de maat der dingen in het leven'. Je bent zelf verantwoordelijk voor al het geluk en succes in je leven. Daar tegenover staat dat als iets niet lukt, je denkt dat het volledig je eigen schuld is.

2. De tijd tussen je pubertijd en wanneer je je echt volwassen voelt, is langer geworden. We beginnen namelijk later aan een vaste baan, een vast huis en een gezin. De periode tussen de puberteit en de tijd dat je 30/35 jaar bent, is steeds belangrijker geworden. We verwachten daarentegen wél dat we alles hebben bereikt voor ons dertigste. Lukt dat niet? Dan creëer je stress.

3. Millennials kijken naar elkaar om te bepalen hoe succesvol ze zijn in het leven. Dat vergelijken is met alle technologie heel makkelijk. Het beeld op social media is alleen veel optimistischer dan de werkelijkheid. Er wordt zo een onrealistisch hoog verwachtingspatroon gecreëerd.

Millennials hebben hoge eisen van zichzelf. Ze hebben gehoord: 'als jij maar je best doet, kun je alles worden wat je wilt'

4. De kansen op de arbeidsmarkt zijn klein, waardoor je als millennial soms je standaarden moet verlagen, wat weer zorgt voor teleurstelling en het idee dat je hebt gefaald.

5. Millennials hebben hoge eisen van zichzelf. Want ze hebben gehoord: als jij maar je best doet, kun je alles worden wat je wilt. Maar dat is niet de realiteit. Het ergste wat een millennial kan overkomen, is falen. Je faalt dan ten opzichte van je eigen verwachtingen. Het gevolg: stress.

Explosieve cocktail
Deze vijf dingen vormen een explosieve cocktail van prestatiedruk en stress. In plaats van het rustiger aan te doen als je het druk hebt, zet je een tandje bij. Zo creëer je torenhoge verwachtingen waar je vervolgens niet aan kunt voldoen. En dat idee, dat je er niet aan kunt voldoen, dat is onverdraaglijk.

Wat kun je er aan doen?

Het einde is niet nabij, want je kunt er wel wat aan doen, vertelt Launspach:

- Het is tijd dat we weer eerlijke gesprekken hebben met elkaar. We moeten kwetsbaar en eerlijk zijn over onze beperkingen en uitdagingen.

- Extra coaching is belangrijk tussen studie en arbeidsmarkt. Dit is een kwetsbaar moment.

- Het is tijd om opnieuw na te denken over waar deze levensfase over gaat. Het gaat namelijk niet per se over verwachtingen inlossen, maar meer over jezelf ontwikkelen. Kom er met vallen en opstaan achter wie je bent. En dan maak je fouten. Fouten die je moet accepteren.
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ives Vanweddingen

  Ik ben 54 en reeds 8 maand thuis met burn-out & depressie. Dit is geen probleem van milleniums.

 • Eida Lam

  Om dezelfde reden dat er nu bedrijven bestaan die zoiets als "the snowflake test" moeten toepassen op hun sollicitanten. Omdat het een generatie slapjanussen is, met veel te lange tenen en een veel te dun vel. Daarom hebben ze "safe spaces" nodig ipv therapie of een goede schop onder hun dunbevelde kont ... maar neen, van dat laatste zouden ze wel eens een laagje eelt kunnen kweken. Dat is ondenkbaar.

 • Patrick Van den Brande

  Je kan ze niet allemaal over dezelfde kam scheren maar dit hebben ze wel allemaal gemeen : facebook, iPhone, iPad, adhd, burn-out,..; hebben zo enkele exemplaren op kantoor : van te werken hebben ze alvast geen burn-out want je kunt er niks mee aanvangen..

 • KRIS uyttersprot

  Caeser Lask, voor u kan de babyboom generatie de pot op. U vind dat wij u respect verschuldigd zijn want in uw denkwijze betaald u en uw generatie ons pensioen. En u denkt dat wij nooit iets betaald hebben? Wij verdienen daarvoor geen respect. U bent het schoolvoorbeeld van hoe de wereld er vandaag uitziet. IK. IK. IK.

 • Jeanine Ruiter

  Je ziet het beste voorbeeld hieronder, het eisen van respect voor hen die pensioen betalen voor de volgende generatie. Dat doen we allemaal! Dus waarom respect eisen? Dat is nu net mis met deze generatie, ze willen alles voor weinig, kunnen niet geven maar alleen maar nemen en eisen dan ook nog respect. Leer eerst maar eens je eigen boontjes te doppen en tevreden te zijn. Dat is wat er mis is, egoïsme en gemakzucht.