Van ontkenning tot uitstelgedrag: wat het klimaatprobleem doet met ons brein

Getty Images
Het klimaatprobleem is voer voor psychologen. Ontkenning, uitstelgedrag en angst weerhouden mensen van actie. “We moeten de wegen in onze vreemde hersenen vinden om de juiste knopjes in te drukken”, zegt de Nederlandse klimaatonderhandelaar Diederik Samsom.

Je hebt 4% van dit artikel gelezen
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carla Van Geel

  De gewoontes in ons brein veranderen is zoals een verslaving teniet doen. De eerste trein was een monster..de isolatie nam tijd om te aanvaarden...de papierinzameling vonden we onlogisch enz.... Indien we nooit ons gedrag hadden aangepast zaten we nog in onze grot.

 • jeff De Boeck

  De wereld heeft altijd al wisselende klimaatperiodes doorgemaakt . Ijstijd en warmere . Klimaat en milieu zijn nu gewoon big business.

 • Lilly Daems

  Wat doen ministers met ons brein ? Ze alles wijsmaken om er geld mee uit ons zakken te halen. Als iedereen gelooft wat hijzelf wil geloven en anderen dit niet gaan trachten te manipuleren , dan pas gaan er meer logische redeneringen komen uit die mensen . We worden langs elke weg belogen enbedrogen en dan maak je ons nu wijs dat het aan onszelf ligt ? Halloooooooooooo , ik ben niet zo stom hoor !

 • Michel Gijbels

  Jullie doen niet of het een onbetwistbaar feit is dat er een klimaatprobleem is. En dat de opwarming catastrofaal is of zelfs maar te stoppen. Het klimaat verandert al miljoenen jaren. En welke actie is degene die zou de oplossing brengen. Ongelooflijk egocentrische mensen zijn jullie klimaatgelovigen

 • Line Arlier

  Wat doen oorlogen met ons brein?