Vakantielectuur nodig? Deze 18 boeken moet je als vrouw gelezen hebben

thinkstock
Binnenkort is het weer vakantie, en dus zijn we niet alleen naarstig op zoek naar een nieuwe bikini (en bijhorend fitnessplan), maar ook een nieuwe stapel vakantielectuur. Voor dat laatste hoeft u in ieder geval zelf al niet veel moeite te doen, want wij hebben een lijstje opgesteld van de 18 mooiste, beste en leukste boeken uit de laatste 5 jaar.

1. Kamer, Emma Donoghue
De eerste helft van het boek vindt plaats in een kamertje van amper een paar vierkante meter, waar een jonge vrouw al zeven jaar opgesloten zit sinds ze op haar 19e ontvoerd werd. Na talloze verkrachtingen bracht ze haar - nu vijfjarige - zoontje Jack ter wereld. Het verhaal wordt door zijn ogen verteld. Een boek dat schippert tussen afgrijzen, ontroering en medelijden, tussen een lach en een traan, tussen de slechtheid van de mens en onvoorwaardelijke liefde.

2. De Consequenties, Niña Weijers
Mimi Panis, een jonge kunstenares, dissecteert haar eigen leven onder het mom van de kunst. Wie is ze? Wat doet ze? Maar vooral, wie was ze? Waarom leeft ze? En wat wil ze eigenlijk? Een must read voor iedere vrouw die soms eens in de knoop ligt met zichzelf, en - eerlijk is eerlijk - hebben we dat niet allemaal wel een beetje?

3. Woesten, Kris van Steenbergen
Het verhaal speelt zich af in - ra ra ra - Woesten, een West-Vlaams dorpje nabij Ieper. Liefhebbers van de betere dorpsroman zullen met dit gerenommeerde debuut van van Steenberge zeker in hun nopjes zijn. In het verhaal maken we kennis met Nameloos, een jongen die zo mismaakt ter wereld kwam dat zijn vader weigerde hem een naam te geven. Een thriller, dorpsroman, tragedie, ... naar analogie met de protagonist valt ook op de roman zelf geen naam te plakken.

4. NW, Zadie Smith
In NW, een afkorting die staat voor het noordwesten van Londen, volgen we vier verschillende personages. In een bijzonder hedendaagse en herkenbare setting worden we door de ogen van Leah, Natan, Keisha en Felix geconfronteerd met de actuele problemen van onze 21e eeuwse samenleving. De zoektocht naar een 'thuis', het verlangen naar het verleden en bovenal het worstelen met zichzelf staan centraal.

5. Wij leugenaars - E. Lockhart
Mysterie meets liefdesverhaal. Johnny, Mirren, Gat en Cadence brengen samen met de rest van de familie hun zomervakantie steeds op hetzelfde eiland door. Tot nu. Deze keer komt Cadence later, en er blijkt vanalles niet in de haak te zijn. Haar vrienden en familie doen raar en door een geheimzinnig ongeval heeft ze last van haar geheugen. Beetje bij beetje ontrafelen we de tragedie die zich op het eiland heeft afgespeeld.

6. Lean in - Vrouwen, werk en de weg naar succes, Sheryl Sandberg
Topvrouw van Facebook Sheryl Sandberg beschrijft de obstakels voor vrouwen op weg naar de top. Daarvoor put ze niet alleen uit wetenschappelijk onderzoek maar vooral ook uit eigen ervaringen, die ze met veel humor en zin voor zelfrelativering beschrijft. Niet met een wijzend vingertje dus.

7. De zomer zonder mannen, Siri Hustvedt
Een boek voor iedereen die een girls only weekend (of vakantie) op de planning heeft staan. Mia Fredricksen maakt de nachtmerrie van elke vrouw mee: haar man heeft haar bedrogen met veel jongere vrouw. En wat doe je dan? Juist ja, je boeltje pakken en vol zelfmedelijden terug naar je geboorteplaats. Tijdens deze zomer leert ze een heleboel mensen (opnieuw) kennen, en probeert ze met een frisse blik weer naar het leven te kijken.

8. Verloren vrouw, Gillian Flynn
Wie in de mood is voor een serieuze dosis mysterie (en de fantastische verfilming nog niet heeft gezien), is 'Verloren vrouw' een grote aanrader. Op de dag van hun vijfde huwelijksverjaardag ontdekt Nick Dunne dat zijn vrouw, Amy, vermist is. Het duurt niet lang vooraleer het detectivewerk van de plaatselijke politie zijn schijnbaar perfecte huwelijk genadeloos ten val brengt. En dan rest de vraag: heeft Nick zijn vrouw vermoord?

9. Is Everybody Hanging Out Without Me, Mindy Kaling
De meesten onder ons kennen Mindy Kaling van 'The Mindy Project' (indien niet: kijken die handel!), maar de actrice schreef recent ook een boek. Voor persoonlijke anekdotes, advies en de ins en outs van het leven in Hollywood (dat lang niet altijd zo makkelijk is als we zouden denken), gepaard met een gezonde dosis zelfrelativeringsvermogen moeten we bij Mindy zijn.

10. De eerste dag, David Nicholls
Emma en Dexter ontmoeten elkaar op 15 juli in 1988 en beleven een onvergetelijke nacht. In de daaropvolgende jaren houden ze contact, waarbij ze ieder jaar op één dag, 15 juli, afspreken. Hun innige band blijft standhouden, al krijgen de twee wel met de nodige ups en downs te kampen. Zullen ze toch ooit voor elkaar kiezen? Een doosje papieren zakdoekjes is trouwens geen overbodige luxe.

11. Not That Kind Of Girl, Lena Dunham
Ja, ook celebrities hebben dezelfde harde weg der pubertijd afgelegd. In haar boek 'Not That Kind Of Girl', beschrijft Lena Dunham (ja, die van 'Girls') de belangrijke hoofdstukken in haar leven. De strijd tegen overgewicht, gezond leven, jezelf zijn, verliefd worden, ... En dat alles op een bijzonder lichtvoetige en grappige manier, onder het motto: celebrities zijn ook maar mensen.

12. Cruciale keuzes, Hillary Rodham Clinton
De blik van een politieke insider in Amerika is goud waard, al helemaal wanneer die blik van Hillary Clinton is. Met Hillary als minister van Buitenlandse Zaken krijgen we in 'Cruciale keuzes' een onthullend beeld van het leven achter de schermen, de moeilijkheden en de doelstellingen van de internationale politiek.

13. #GirlBoss, Sophia Amoruso
De eerste online shopper die nog nooit van Nastygal gehoord heeft, moet waarschijnlijk nog geboren worden. Het bedrijf is vandaag de dag één van de grootste spelers in de online fashionwereld, maar dat was ooit wel anders. Oprichtster Sophie Amoruso doet in '#GirlBoss' letterlijk een boekje open. En dat bevat niet alleen rozengeur en maneschijn. Om het in Sophia's woorden te zeggen: "Een #GirlBoss heeft zelf het heft in handen, ze krijgt wat ze wil omdat ze er hard voor werkt." Amen.

14. Zomerhuis met zwembad, Herman Koch
Herman Koch is vooral bekend van het populaire en eveneens verfilmde 'Het diner', maar dit boek is eigenlijk nog beter als je het ons vraagt. Een spannende thriller die naar een hoogtepunt toewerkt, met goed uitgewerkte personages waar stuk voor stuk een randje aan is. Moeilijk om weer weg te leggen eenmaal je erin begonnen bent.

15. Wij en ik, Saskia De Coster
Een familieroman die zich voornamelijk afspeelt in de woonkamer van een rijke Vlaamse familie. Grote en kleine drama's, botsende ambities en sterke familiebanden. Het wordt niet voor niets de literaire versie van 'Desperate Housewives' genoemd.

16. Het hout, Jeroen Brouwers
Jaren vijftig, een jongensinternaat geleid door broeders. We bevinden ons middenin de tijd van seksueel misbruik, sadisme en vernedering. We zijn getuige van de innerlijke worsteling van broeder Bonaventura. Hij weet van het misbruik van de jongens, maar zwijgt, net als alle anderen. Maakt dat hem medeplichtig? Een indringende roman zoals alleen Jeroen Brouwers ze kan schrijven.

17. Sprakeloos, Tom Lanoye
In 'Sprakeloos' laat Lanoye zich van zijn meest kwetsbare kant zien. Na het verlies van zijn moeder is het schrijven een soort verwerkingsproces geworden. Het resultaat is een ode aan zijn moeder. In aangrijpende - en soms ietwat uitgesponnen - bewoordingen schetst Lanoye een authentiek beeld van zijn moeder, haar goede en iets minder goede kanten, haar standvastigheid en bovenal haar liefde voor haar familie. Geen verafgoding maar een menselijk portret van een geliefde vrouw van vlees en bloed.

18. Vele hemels boven de zevende, Griet Op De Beeck
Prachtig debuut van (ex-)journaliste Griet Op de Beeck, waarin ze de levensverhalen schetst van 5 personages uit verschillende generaties. Confronterend herkenbaar, realistisch en heel ontroerend. Voorraad zakdoeken binnen handbereik houden.