SOS lazy sunday: zo kan je beter van vrije tijd genieten

thinkstock
Heerlijk toch, zo'n luie zondag? Op voorhand lijkt het altijd geweldig, maar zelfs die vrije dagen kunnen ons stress bezorgen, omdat we het gevoel krijgen dat alle leuke dingen nú moeten gebeuren. Resultaat: we genieten minder van die vrije tijd dan we zouden willen. De oplossing daarvoor is nochtans heel simpel, leggen Amerikaanse wetenschappers uit.

Staat zelfs in het weekend agenda boordevol gepland? Een koffie met vriendinnen om 16u, om 19u een reservatie in een restaurant, om 20u30 een concert en straks een brunch om 11u. Dat zou wel eens de oorzaak kunnen zijn waarom je niet genoeg kan genieten van je vrije tijd, hoe ontspannend die activiteiten ook klinken.

Vrije tijd voelt soms als werken

Volgens een reeks van 13 studies van de Olin Business School van Washington University is er één ding dat je niet tot in de puntjes mag plannen: je vrije tijd. Ze ontdekten dat een specifieke datum en vooral tijdstip kleven op een ontspannende activiteit, er voor zorgt dat we er minder van genieten. "Wanneer je vrije tijd heel concreet plant, voelt het meer als werken aan," legt professor Selin Malkoc uit. "Daardoor word je minder enthousiast over de ingeplande activiteiten en, belangrijker nog, je geniet er minder van." Je hebt het ongetwijfeld zelf al meegemaakt, dat je een lang op voorhand gepland etentje last minute wil afzeggen omdat je op dat moment iets anders wil doen. Het voelt dan echt als een plicht om toch de deur uit te gaan, net zoals "moeten" gaan werken.

Wanneer je vrije tijd heel concreet plant, voelt het meer als werken aan

professor Selin Malkoc

Flexibel plannen

Niks meer plannen in het weekend is ook geen optie, maar volgens Malkoc is er wel een simpele oplossing om dat verplichtende gevoel de kop in te drukken. "In plaats van in te plannen om een koffie te drinken om 16u, hou je het beter op 'in de namiddag', of ga je naar een feestje 'na het eten'. Wij ontdekten dat inplannen op minder specifieke momenten ervoor zorgt dat vrije tijd minder als werk aanvoelt, waardoor we er veel meer van genieten." Leg de neurotische planner in jou dus het zwijgen op en go with the flow.
Life & businesscoach Sara Van Wesenbeeck legde ons ook al uit hoe je meer uit je weekend kan halen. Zij raadt aan om activiteiten wel op voorhand te plannen, maar om je weekend in te delen in 7 ruime "tijdsblokken" in plaats van concrete uren. Fijn dagje vrij!