Seksverslaafd? Therapie met stokslagen is de oplossing

Thinkstock
Een Russische dokter heeft een bizarre behandeling bedacht om mensen met een verslaving te helpen, hij slaat ze letterlijk tot 60 keer met een stok. Experts in Siberië noemen dit een doorbraak in de psychologie.

Seksverslaafden en workaholics betalen therapeuten nu voor 60 stokslagen op het achterwerk. De theorie erachter is dat lijfstraffen een gebrek aan enthousiasme bestrijden die achter verslavingen, zelfmoordneigingen en psychosomatische stoornissen zitten. De extreme behandeling gaat vooraf aan meer conventionele praatsessies door te praten over gevoelens. Professor Speransky zegt dat zijn patiënten alles al geprobeerd hebben maar dat deze therapie wel werkt hen.

De psycholoog German Pilipenko steunt deze behandeling, ook professor Marina Chukhrova heeft op deze manier meer dan 1.000 patiënten behandeld. Uit een rondvraag bij 30 patiënten blijkt dat de meerderheid er goed op reageert en dat ze hun verslaving overwonnen hebben. Chukhrova: "We gebruiken de stok met een medisch doel, het is geen sadomasochistische activiteit."

De patiënten betalen ongeveer 60 euro per sessie.  Om te kunnen genezen zijn twee sessies per week gedurende drie maanden noodzakelijk. Het jaar erop moeten ze elke vier weken naar de therapeut gaan. Ernstige gevallen, waaronder heroïneverslaafden, krijgen 60 zweepslagen. Wie verslaafd is aan alcohol heeft er slechts 30 nodig.

De therapeuten werken met stokken van wilgen omdat deze flexibel zijn en geen bloedingen veroorzaken. Ook wordt er een elektrocardiogram uitgevoerd om er zeker van te zijn dat de patiënt geen hartproblemen ontwikkelt. Professor Pilipenko en Chukhrova beweren dat ze al success hebben geboekt bij showbizzklanten en dat ze sterren als Peter Doherty zouden kunnen helpen. De twee zeggen dat internationale sterren al naar Siberië zijn gevlogen om de behandeling te ondergaan. Hoewel de stokslagen gewelddadig lijken, blijven ze erbij dat het geen straf of vernedering is.