Ga naar de mobiele website
^ Top

Seks-sms'jes versturen of niet: meisjes verliezen altijd

thinkstock
Pikante sms'jes sturen, met een neologisme 'sexting' genoemd, gebeurt zowel door jongens als meisjes. Maar vreemd genoeg dragen die laatsten er wel meestal de negatieve gevolgen van, zelfs als ze het niet doen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

'Damned If You Do, Damned If You Don't... If You're a Girl', zo luidt de titel van de studie over het fenomeen 'sexting' door enkele onderzoekers aan de universiteit van Michigan, dat verschenen is in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Children and Media. Het onderzoek - een bevraging bij een vijftigtal tieners - richtte zich niet zozeer op hoe vaak sexting voorkomt, maar wel op hoe de jongeren erover denken en zich erbij voelen.

De titel van de studie suggereert het al: jongens staan zowat unaniem negatief tegenover meisjes die pikante sms'jes sturen. Het oordeel van de jongens in de bevraging slingert van 'onzeker' over 'op zoek naar aandacht' tot 'sletterig'. Nergens staan de jongens in hun antwoorden stil bij de mogelijke redenen van de zogenaamde 'sexts' van meisjes. Meer nog, meisjes die géén pikante sms'jes sturen, worden door de bevraagde jongens beschreven als 'preuts' en 'verwaand'.

Sociale aanvaarding
De meisjes geven op hun beurt aan enige druk te voelen van jongens om seks-sms'en te sturen, niet omdat ze 'sletterig' zijn of 'op zoek naar aandacht', maar wel omdat ze hopen op een soort van sociale aanvaarding en bevestiging. Ironischerwijs krijgen ze die bevestiging via sexting net niet van jongens, noch van andere meisjes. "Dat wijst erop dat meisjes bij sexting altijd verliezen", concluderen de onderzoekers. "Of ze nu wel of niet pikante sms'jes sturen, hun gedrag wordt steeds geëvalueerd in groffe, vaak seksistische bewoordingen."

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug