Schrijven met de hand: wie doet dat nog?

Thinkstock
Als je je niet meer kan herinneren wanneer je voor de laatste keer iets met de hand geschreven hebt, dan ben je zeker niet de enige. Bij de gemiddelde volwassene is dat namelijk bijna zes weken geleden. En bij één op drie gaat het nog verder: zij hebben al zes maanden niks meer op papier gezet.

Echt verrassend is dat niet, in een wereld die gedomineerd wordt door computers en smartphones. Daarbij gebruiken we een toetsenbord en scherm om onze gedachten te noteren, en lijken pen en papier met uitsterven bedreigd.

Technologie
Volgens een enquête bij 2.000 Britten, uitgevoerd door de online kantoorhandel Docmail, heeft de gemiddelde volwassene al 41 dagen niet meer geschreven. En als dat toch gebeurt, dan gaat het bij twee op drie om een haastig neergekrabbelde herinnering of notitie.

"Het is jammer dat schrijven in verval is, maar het is een logisch gevolg van de snelle en duidelijke communicatie van vandaag", vindt Dave Broadway van Docmail. "Mensen gaan altijd op zoek naar manieren om hun leven makkelijker te maken, dat is de reden waarom technologie zo belangrijk is in het alledaagse leven."

Handschrift
Dat komt onze taalkennis echter niet ten goede. Vier op tien bekennen namelijk te vertrouwen op de spellingchecker of -voorspeller van hun computer of gsm. Daarnaast schrijven ook steeds meer mensen (één op vier) met afkortingen en/of in 'sms-taal'.

Ook bekende meer dan de helft van de ondervraagden dat zijn handschrift duidelijk achteruitgegaan is, met zelfs één op zeven die zegt er beschaamd over te zijn. De meesten vinden het echter geen probleem, want "wat ze schrijven hoeft toch nooit netjes te zijn."

School
Een (klein) probleem is er wel wanneer ze hun eigen geschrift achteraf niet meer kunnen lezen. Dat gebeurt wel eens bij één op de drie ondervraagden. 44 procent vindt zijn handschrift dan ook niet 'mooi' of niet 'makkelijk te lezen'.

Ten slotte vond één op de zes Britten zelfs dat schrijven niet meer aangeleerd hoeft te worden op school. Een slecht idee, vindt Broadway van Docmail. "Hoewel schrijven minder nuttig wordt, blijft het belangrijk om te kunnen communiceren zonder technologische middelen", aldus de man.Video