Ga naar de mobiele website
^ Top

Saboteren gsm-camera's ons geheugen?

thinkstock
Ben jij ook iemand die vrijwel automatisch naar zijn smartphone grijpt om alles vast te leggen op foto? Als we een nieuwe studie in het tijdschrift Psychological Science mogen geloven, saboteer je daarmee je eigen geheugen. De enige remedie lijkt een focus op details te zijn.

Volgens het onderzoek uitgevoerd aan Fairfield University, zorgt het maken van te veel foto's ervoor dat we veel moeilijker gedetailleerde herinneringen opbouwen. In plaats van het moment te vangen, zou de actie ons net helemaal ontgaan.

Geheugen
Het team van de afdeling Psychologie ging met een groep studenten naar een museum, waar ze de opdracht kregen om ofwel foto's te maken, ofwel alleen te kijken naar de kunstwerken en historische objecten.

De volgende dag werd hun geheugen op de rooster gelegd. Uit het experiment bleek dat de proefkonijnen veel slechter waren in het herkennen van objecten die ze gefotografeerd hadden. Ook het beschrijven van details ging opvallend moeilijker. Dit fenomeen kreeg de naam 'photo-taking-impairment'-effect.

Focus
"Mensen grijpen tegenwoordig zo vaak gedachtenloos naar hun camera. Wanneer ze te fel op technologie steunen om mooie momenten te koesteren, kan dit net een negatieve impact hebben op hoe goed ze hun eigen ervaringen onthouden. In plaats van de beelden gewoon te verzamelen, moeten we ermee interageren", verklaart dokter Henkel.

Om te ontsnappen aan een blanco geheugen is er volgens de onderzoekers nood aan een bijkomende cognitieve oefening. Inzoomen op specifieke details blijkt voldoende focus te genereren om het moment bewust te beleven.

thinkstock


Meld een bug