Exclusief voor abonnees

Psycholoog Filip Raes na het interview met Bart Schols: “Psychische problemen mogen geen taboe zijn”

Filip Raes: ‘We mogen psychisch leed niet romantiseren.’
Thomas Nolf Filip Raes: ‘We mogen psychisch leed niet romantiseren.’
Zaterdag vertelde Bart Schols, presentator van De afspraak, in weekendbijlage ‘Zeno’ van De Morgen over zijn depressie en hoe hij hulp zocht om daaruit te geraken. Zelden waren de reacties op een interview zo talrijk en zo positief.

“Beeld u in dat kanker nog altijd een enorm taboe zou zijn”, zegt Filip Raes, psychotherapeut en hoogleraar psychologie aan de KU Leuven. “En dat twee op de drie kankerpatiënten geen hulp zouden zoeken, omdat ze er niet over durven praten, niet weten dat er een behandeling bestaat, of omdat de behandeling te veel kost. Dat zouden we onaanvaardbaar vinden. Welnu, zo is de situatie nog altijd voor mensen met psychische problemen. Daarom vond ik dat interview met Bart Schols ook erg mooi en belangrijk.”

Er werd massaal op gereageerd, dit weekend: het gesprek met Schols in De Morgen waarin de Canvas-presentator vertelt over zijn laatste depressie en hoe hij daaruit is geraakt met de hulp van medicatie en psychotherapie. Voor wie met vergelijkbare problemen kampt, voegde hij eraan toe: “Als je zit waar ik gezeten heb, zoek dan hulp.”

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Brouwers

  Daaraan ziet ge dat ge nooit teveel naar de rode of groene kant overhellen.

 • steven marien

  Een angststoornis is soms zichtbaar, paniekaanval maar vaak ook onzichtbaar maar wel meetbaar met hartslagmeter door hoge hartslag. Op die manier kan je dus objectief meten of therapie echt de hartslag laat zakken na opnieuw blootstelling aan waar je angst voor hebt. En zou verdere terugbetaling op basis van bewijs moeten kunnen verkregen worden bij de overheid.

 • guido vermeyen

  Voor een program als "de afspraak" moet je uit het goede hout gesneden zijn.....geen plaats voor sentiment, anders gaan ze dat misbruiken...trouwens we hebben al "ter zake" direct erna de afspraak, waar ook veel sport wordt gegeven...de VRT is verzadigd van de sport, dan moet je in een program als de afspraak daarover niet beginnen , of sportlui uitnodigen !het scherm druipt al van het voetbalgedoe!

 • joan vliegen

  @ Hilde : als ge een been breekt voelt dat ook nog anders jaren nadien opeens. Alles slijt fysiek of psychisch iedereen is anders. @ Chris : ik voel na een 15tal jaren schizofrenie psychoses komen en laat me tijdig behandelen dan. Ik vermoed dat ervaring helpt in zowel fysieke als psychische problemen. Als een been bv 3 keer breekt dat herstelt maar is niet vernieuwd. Schade en verlies hoort bij het leven denk ik dan. Mvg Joan.

 • jacques breugelmans

  Bedankt Bart