Ga naar de mobiele website
^ Top

Psychologen waarschuwen: "Zelfmoord tonen op televisie leidt tot imitaties"

Katherine Langford als Hannah Baker in "13 Reasons Why" op Netflix
Netflix Katherine Langford als Hannah Baker in "13 Reasons Why" op Netflix
13 Reasons Why is een nieuwe populaire serie op Netflix, waarin aan de hand van 13 cassettes de zelfdoding van tienermeisje Hannah Baker wordt verklaard. Die zelfmoord wordt tot slot ook in beeld gebracht, wat volgens Nederlandse psychologen niet bepaald verstandig is: "Het is wetenschappelijk aangetoond dat een voorbeeld zoals in deze serie kan leiden tot imitatiegedrag," klinkt het.

We tipten vanochtend zelf nog de nieuwe serie 13 Reasons Why op Netflix, maar die tip komt nu blijkbaar beter met een kleine waarschuwing vooraf. Het verhaal draait rond de 17-jarige Hannah Baker die zichzelf om het leven bracht, en via cassettebandjes aan nabestaanden in 13 redenen uitlegt waarom ze er een einde aan maakte. Spoiler alert: die laatste actie krijg je ook te zien in de slotafleveringen van de serie.

Imitatiegedrag

Onder anderen hoogleraar zelfmoordpreventie Ad Kerkhof van de Vrije Universiteit Amsterdam waarschuwt in de Nederlandse krant AD dat zo'n schokkende beelden jongeren sterk kunnen beïnvloeden: "Het is wetenschappelijk aangetoond dat een voorbeeld zoals in de serie Thirteen Reasons Why kan leiden tot imitatiegedrag. Hoe meer jongeren zich kunnen identificeren met het hoofdpersonage, hoe meer beïnvloedbaar ze zijn. Omdat de hoofdpersoon een meisje is, zullen meisjes hier gevoeliger voor zijn." Hij verwijst in dit verband naar het Werther-effect, een golf van zelfmoorden na het verschijnen van het boek Die Leiden des jungen Werthers van Goethe in 1744. Ook na een Duitse serie uit 1981 over een jongen die voor een trein springt, zorgde voor meer gelijkaardige gevallen van zelfmoord in Duitsland.

Alternatieve waarschuwing

Nochtans komt voor de meest schokkende scènes uit de serie een waarschuwing in beeld, die aankondigt dat er gruwelijke beelden zullen volgen. Maar dat is volgens Kerkhof niet de juiste manier van verwittiging. "Een melding met het nummer van de zelfmoordlijn zou beter zijn," vindt hij.
Zit je zelf met vragen over zelfdoding? De zelfmoordlijn kan je in België telefonisch bereiken op 1813, of via chat of mail. Meer info vind je op de website. 

Meer over6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bruno Dhondt

  Thirteen reasons why? De meest controversiële serie ik ooit gezien heb. Een mix van emoties, die mensen zou moeten sensibiliseren voor suïcide. "We willen daar een eerlijk beeld van weergeven" klinkt het in interviews, welnu beste producent, jouw serie is een pareltje van schuldinducerende drama waarbij je het eigen aandeel van het 'slachtoffer' te verfilmen.

 • Nancy .

  Ik kan die serie alleen maar aanraden. Ze moesten die verplicht laten zien op scholen. Zodat ze eindelijk weten en zien tot wat pest gedrag in alle vormen kan leiden. Want het speelt zich af op een high school.

 • MYRTHE PASS

  Waarom zijn mensen zo conformistisch? Hebben mensen geen eigen mening, dat ze copy-gedrag vertonen?

 • jordy rogiers

  Best een goeie serie ik hoop dat er een 2e seizoen van komt

 • Peter Metznreactie

  Daar moet ik gene master in psychologie voor hebben om dat te weten . En is psychologie een dokter statuut waardig dat is toch allemaal wetenschap met de natte vinger.

Meld een bug