Exclusief voor abonnees

Psychiater Edel Maex helpt mensen met een burn-out: “Mensen gaan door tot ze ineens over een drempel gaan en instorten”

Edel Maex is psychiater en hoofd van de stresskliniek in het ziekenhuis ZNA in Antwerpen. Hij beoefent het zenboeddhisme en schreef meerdere boeken over mindfulness en boeddhisme. Hij is getrouwd en heeft twee volwassen zonen.
Humo Edel Maex is psychiater en hoofd van de stresskliniek in het ziekenhuis ZNA in Antwerpen. Hij beoefent het zenboeddhisme en schreef meerdere boeken over mindfulness en boeddhisme. Hij is getrouwd en heeft twee volwassen zonen.
Psychiater Edel Maex (62) runt een stresskliniek, waar hij mensen leert hun gevoelens niet te verdringen, maar ze met aandacht en mildheid te beschouwen. Een houding die volgens hem weleens hét recept tegen burn-out zou kunnen zijn. 

Wie ontwaakt met een radiowekker afgestemd op het nieuws begint de dag soms met iets vreselijks. Zo ook psychiater en zenleraar Edel Maex (62) enige jaren terug. 22 verongelukte Belgische schoolkinderen in een bus in Zwitserland, zei de stem. Zijn eigen zoons gingen kort tevoren op eenzelfde trip. Maex, behalve zenleraar ook maar een mens, heeft dan een eerste reflex: dit wil ik niet horen, dit is te erg. Meteen gevolgd door een tweede: wacht, niet wegduwen, aanwezig blijven.

Wat hij vervolgens doet omschrijft hij als een gulden middenweg tussen wegduwen en zwelgen, tussen afwenden en overspoeld raken. Milde open aandacht, noemt Maex het. Die ‘aandacht’, ook wel mindfulness, vormt de kern van zijn behandelingen in de stresskliniek van het Antwerpse ziekenhuis ZNA Sint Elisabeth.

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Johan Vercarre

    Zo is het ! De kruik gaat letterlijk te water tot ze onherroepelijk barst. Wacht niet tot het te laat is & rem de ratrace tijdig af.

  • Hans De Lille

    Verstandige zet vanuit business oogpunt : een ingebeelde ziekte behandelen waar honderdduizenden jaarlijks aan (menen te) lijden. Die zit gebeiteld.