Exclusief voor abonnees

Pssst: waarom we minder moeten roddelen

Getty Images
“Heb je gezien wat zij aanhad vandaag?” De werkvloer van vandaag lijkt soms verdacht veel op het schoolplein van weleer. Kliekjes, roddels en nijd: wordt het vrouwelijk geslacht geplaagd door een onderstroom van geniepigheid en negativiteit? Misschien. Vast staat dat we het tij kunnen keren door onze onzekerheid te verdrijven. Weg bitchfactor, welkom gunfactor. 

Veelvuldig onderzoek wijst uit dat zowel vrouwen als mannen niet vies zijn van het occasionele potje roddelen. “Omdat het een band smeedt”, legt psychologe Roos Woltering uit. “Dat typische gefluister achter iemands rug is een manier om aan plaatsbepaling te doen binnen een groep. We roddelen meestal over iemand die ons onzeker maakt. Door die ander even in een negatief daglicht te zetten, kom je er zelf weer wat positiever uit. Bovendien is het een soort controlemechanisme: bevestiging van je uitspraak - ‘Ja, die jurk staat haar écht niet’ – leert je dat je gedrag gewenst is, terwijl een afwimpeling – ‘Goh, ieder z’n eigen smaak’ – aantoont dat je gesprekspartner er anders over denkt. Ook komt geroddel soms voort uit een zekere aarzeling over ons eigen oordeel. Hoe meer we dat bekrachtigd zien door anderen – collega X vindt je baas ook wat bot – hoe sterker we overtuigd raken van ons gelijk.”

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rob Delbeek

  Ik heb nog een betere oplossing. Zeker als vrouwen echt als gelijkwaardig willen behandeld worden. Laat ons spreken over mensen. En mensen op hun kwaliteiten beoordelen. Veel vrouwen roepen om gelijkwaardigheid, maar zien zichzelf nog steeds als minder. Bij het toekennen van jobs, bij verkiezingen, of zelfs bij spelletjes op tv, krijg je dan vaak de reactie, het kan me niet schelen wie het wordt, als het maar een vrouw is. Kijk gewoon naar de kwaliteiten, niet naar het geslacht.

 • Peter Buyck

  Stoppen met roddelen zowel op de werkvloer als op Facebook is wellicht te veel gevraagd voor ten minste de katholieken? Bizar want niet roddelen staat bij de tien geboden.

 • Jonny Van den Bruel

  Wat mij vooral opvalt dat zelfs zeer verstandige mensen - of wie er wordt voor aanzien - zo goed als nooit de moeite doet om de waarheid van een roddel te polsen bij de persoon zelf. Je lijkt vooral bij de groep te horen als je 'mee hoost'. 't is goed in 't eigen hart te kijken (en in 't geweten) nog even voor het slapen gaan.