Ga naar de mobiele website
^ Top

Papa met postnatale depressie verhoogt kans op gedragsproblemen

Thinkstock
Het wordt vooral gezien als een probleem bij kersverse mama's, maar ook nieuwe papa's kunnen lijden aan een postnatale depressie. En dat blijft volgens onderzoekers ook niet zonder gevolgen voor hun kinderen. Depressieve papa's besteden namelijk minder tijd aan het praten en spelen met hun kinderen, waardoor ze gedragsproblemen kunnen ontwikkelen.

Een papa met een postnatale depressie is zeker geen alleenstaand geval, want de aandoening treft ongeveer 5 procent van de nieuwe papa's. Net zoals bij mama's wordt die vooral veroorzaakt door slapeloze nachten en de hoge verantwoordelijkheid van het ouderschap. Daarnaast spelen ook de hoge kosten en een veranderde relatie met de partner een grote rol.

Zelfverzekerd
Dat zorgt voor een moeilijke periode bij de ouders, maar ook de kinderen worden er het slachtoffer van. Dat is de conclusie van een groep wetenschappers van de universiteit van Oxford na een onderzoek bij 38 nieuwe papa's, van wie de helft een postnatale depressie had. Hun baby's waren drie maanden oud toen de studie werd uitgevoerd.

De wetenschappers filmden hoe de papa's speelden en praatten met hun kinderen. In het algemeen bleken de mannen met een depressie minder met hun kinderen te praten en meer bezig te zijn met zichzelf. Ze leken erg verlegen en maakten vooral negatieve opmerkingen over zichzelf.

Gedragsproblemen
Volgens de onderzoekers zijn deze communicatieproblemen (één van) de reden(en) dat de kinderen van deze papa's meer kans hebben op gedragsproblemen. Eerder onderzoek toonde namelijk al aan dat zij meer geneigd zijn om woede-uitbarstingen te ontwikkelen en om een onruststokers te worden op school.

"Hoewel papa's niet dezelfde hormonale veranderingen hebben als mama's, kunnen zij ook dramatische veranderingen in hun leven ervaren", zegt dr. Paul Ramchandani. "Dat is voor velen positief, maar voor sommigen leidt de combinatie van slaaptekort, druk en  verantwoordelijkheid tot extra stress. En dat verhoogt de kans op een depressie", aldus de professor.

Een bijkomend probleem is dat ook de kinderen daardoor getroffen worden. "Hoe dat komt is nog niet volledig duidelijk, maar uit onze studie blijkt dat een depressie de interactie van een papa met zijn kinderen beïnvloedt. En dat schaadt de ontwikkeling van het kind", besluit Ramchandani.

Meer over


Meld een bug