Pak faalangst aan met deze positieve tip

thinkstock
Iedereen komt het wel eens tegen in zijn of haar leven: angst om te falen. Ook de daarbij horende negatieve gedachten komen vele mensen wel bekend voor. Toch kan je je angst halt toeroepen: volgens nieuw onderzoek moet je daarvoor eerst en vooral jezelf leren aanvaarden.

"Zelfacceptatie is de sleutel om je faalangst te overwinnen. Het is bovendien een belangrijkere factor dan zelfvertrouwen. Wanneer iemands zelfvertrouwen opgekrikt wordt, stellen anderen meestal bijkomende eisen. Ook de persoon zelf heeft altijd wat hogere verwachtingen. Iemand die denkt dat hij zijn leerstof goed kent, en dus zelfverzekerd naar het examen gaat, verwacht goede resultaten. Wanneer die tegenvallen, is de ontgoocheling extreem groot", stellen onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern Universiteit.

Volgens hen is dan ook beter om aan zelfacceptatie te werken omdat dit gevoel positiever is. Volgens de wetenschappers is het een betere buffer tegen onvermijdelijke mislukkingen omdat het niveau van eigenwaarde niet zoveel schommelt als dat van zelfvertrouwen. Ook zou het een algemene bevordering van het welzijn inhouden.

Proces
Hoe je dus over jezelf denkt, kan je leven een heel ander uitzicht geven. Maar toch moeten we eerlijk zijn: soms kan het erg moeilijk zijn om onszelf in een positief daglicht te zetten. Het proces van acceptatie start in onze jeugd en wordt door een aantal factoren beïnvloed. Zo is het erg belangrijk om regelmatig liefde te krijgen en je geapprecieerd te voelen. Wie wat te weinig aandacht kreeg tijdens zijn jeugd, kan het dus best moeilijk hebben op latere leeftijd. "Toch is het nooit te laat om positief over jezelf te gaan denken. Focus op successen en niet op falen. De mooiste beloning van zelfacceptatie is dan ook zelfvertrouwen, aangezien deze twee mooi op elkaar aansluiten", stelt het onderzoek.

thinkstock