Opscheppers? Mannen eten meer als er vrouwen bij zijn

shutterstock
De meeste mannen eten doorgaans meer dan vrouwen, maar volgens een onderzoek heeft het gezelschap waarmee ze tafelen ook invloed op hun porties. Als er een vrouw mee aan tafel zit, scheppen mannen graag extra op, in alle betekenissen van het woord. "Mannen eten dan meer om indruk te maken op het vrouwelijk gezelschap," zegt professor Kevin Kniffin, die het onderzoek leidde aan de Amerikaanse Cornell University.

De onderzoekers observeerden voor deze studie 105 volwassen die gingen eten in een all-you-can-eat Italiaans buffetrestaurant, over een periode van 2 weken tijd. Ze noteerden hoeveel stukken pizza en kommetjes salade de proefpersonen aten tijdens de lunch, en observeerden ook het gezelschap waarmee de proefpersonen aten.

Opscheppen om op te scheppen
Uit de observaties bleek dat mannen die met minstens één vrouw aan tafel zaten, 93% meer pizza en 86% meer salade aten dan wanneer ze zich enkel in mannelijk gezelschap bevonden. Bij vrouwen was er geen verschil te merken in hun porties als ze met mannen of vrouwen aten. "Onze observaties doen vermoeden dat mannen zichzelf overeten om indruk te maken. Je ziet die tendens ook bij eet-wedstrijden, waar voornamelijk mannen aan deelnemen," zegt hoofdonderzoeker Kevin Kniffin van Cornell University.

Als ons mannelijk gezelschap zich dus opoffert op restaurant om ook jouw bord nog leeg te eten, kunnen we voortaan vermoeden waar hij naartoe wil.