Op het eerste gezicht: “Ze heeft graag het gevoel dat ze alles onder controle heeft"

Elke week vragen we voorbijgangers om een eerste indruk te vormen op basis van een foto.

Pieter-Jan Vanstockstraeten
Tijdens een sollicitatiegesprek, een date of bij een toevallige voorbijganger op straat. Een eerste indruk maken we allemaal. Meer zelfs, we gaan er altijd van uit dat die klopt. Maar is dat wel zo? Om aan te tonen dat je er soms compleet naast kunt zitten, trokken wij de straat op. Om wildvreemden te fotograferen én die foto’s te laten beoordelen door anderen. Durf jij ook een gok te wagen en te checken of het klopt?

Wat denken jullie?

Eric (37): “Mijn eerste indruk is dat ze graag leest. Waarschijnlijk omdat ze een cursus in haar handen heeft. (lacht) Haar vlotte gele broek, blouse en sneakers doen vermoeden dat ze niet van hyperdure of poepchique kledij houdt. Dit lijkt me een vrouw met een alternatieve kledingstijl, iemand die ook geïnteresseerd is in kunst of cultuur. Het gaat ook verder dan puur haar kledingstijl en interesses. Ze staat met beide voeten in de samenleving: ze is begaan met het klimaat en eet vegetarisch. Misschien is ze zelfs veganistisch. Door de cursus in haar handen zou je denken dat ze studeert. Maar ze is geen typische student, ze komt volwassen over. Misschien geeft ze vormingen? Staat ze voor de klas? Of leert ze een nieuwe taal aan nieuwkomers?”

Geertrui (39): “Het eerste wat opvalt is de cursus die ze vasthoudt: een teken dat ze nog studeert. Ik denk dat ze taal en letterkunde volgt. Of chemie? Ik zie haar ook in de farmaceutische sector werken. Qua hobby’s lijkt het me een vrouw die graag shopt en reist. Ze is volgens mij geen type dat goed kan stilzitten. Integendeel, eerder een sportieve durfal. Ze gaat graag bergklimmen en springt af en toe op een koersfiets. Het enige waar ze schrik van heeft, zijn spinnen. Ondanks haar sportieve aard, zit ze ook graag gezellig thuis. Ik kan niet verklaren waarom, maar ze komt over als een kattenmens. Thuis heeft ze dus ongetwijfeld een poes of kater rondlopen die haar elke dag opwacht.” 

Oscar (27): “Als een vrolijke levensgenieter: zo zou ik haar beschrijven. De kleine dingen maken haar gelukkig. Tegelijk denk ik dat ze graag de touwtjes in eigen handen houdt. Ze heeft graag het gevoel dat ze alles onder controle heeft. Ze leest een gigantisch boek en naast haar ligt een pennenzak. Daarom denk ik dat ze studeert, maar ze lijkt ouder dan de gemiddelde student. Is ze leerkracht? Of is ze een extra opleiding aan het volgen? Ik gok het tweede. Volgens mij verdiept ze zich in een opleiding bedrijfsmanagement zodat ze haar eigen creatieve project uit de grond kan stampen. Ik zie haar nog handgemaakte juwelen verkopen in een winkeltje of Etsy.” 

Pieter-Jan Vanstockstraeten

Hoe zit het echt? 

Tina (35) woont in Berchem en werkt als sales manager in de farmaceutische sector. Daarnaast werkt ze als natuurvoedingsconsulente bij Studio Pili en heeft ze net haar eigen yoga- en coachingstudio Lyss opgericht.

“Heel fijn om de reacties te lezen. Sommige zaken zitten er boenk op, heel grappig. Zo lees ik inderdaad graag, niet alleen omdat het moet. Op het moment dat de foto gemaakt werd, was ik een handboek over yoga aan het doorbladeren. Later die week ging ik immers een cursus volgen om yogadocent te worden. Oscar heeft goed opgemerkt dat ik een eigen project heb opgericht. Het gaat om een praktijk, genaamd Lyss, waarbij ik mensen probeer te ondersteunen via coaching, natuurvoeding, aromatherapie en yoga.”

“Ook Eric kan me goed inschatten. Mijn kledingstijl zou ik beschrijven als casual en bohemian. Ik probeer die typische Ibiza-vibe uit te stralen. Niet alleen in mijn kleerkast, maar ook in mijn mindset. ‘Don’t worry, be hippie’ is mijn motto. Zoals Eric juist heeft gegokt, kan kunst me oprecht gelukkig maken. Vooral streetart vind ik knap. Recent heb ik de streetart wandelroute in Berchem gevolgd. Een echte aanrader!”

“Ook doe ik mijn best om bepaalde slechte gewoontes aan te passen voor het klimaat. Ik probeer de auto zo vaak mogelijk te laten staan en heb ik een waterfilter geïnstalleerd op mijn kraan, zodat ik minder plastic flessen gebruik. Ik eet zo veel mogelijk vegetarisch en veganistisch, al heeft dat ook te maken met het feit dat ik een enorme dierenvriend ben. Zoals Geertrui zegt heb ik inderdaad schrik van spinnen. Maar ik ben wel een hondenmens, geen kattenvriend!”

Benieuwd naar de andere foto’s? Hier kan je die van week 1week 2week 3 en week 4 checken. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.