Op deze leeftijd zou jij je leven op orde moeten hebben

BRUNO PRESS
Als tiener denk je vaak dat je je leven uitgevogeld hebt eens je tram 3 gepasseerd bent. Maar als het zover is, heb je die leuke job nog niet te pakken, ben je nog single en staat er amper geld op je spaarrekening. Klinkt dat herkenbaar? Geen paniek: je bent niet de enige. Volgens een nieuwe studie hebben de meeste mensen pas vanaf 39 jaar hun leven op orde. 

“Ah, later als ik groot ben ...” Of je nu droomde van je prins op het witte paard, een carrière bij Google of een zorgeloos leventje op de Caraïben, iedereen heeft als kind wel een ideaalbeeld van hoe hun leven er binnen 10, 20 of 30 jaar zou uitzien. Maar in realiteit blijkt dat plaatje niet altijd te kloppen, zeker niet wanneer de deadline van die 30e verjaardag nadert. 

Toch is dat geen reden om beginnen te panikeren. Dat blijkt uit een rondvraag van verzekeraar Beagle Street bij meer dan 2.000 volwassenen. Volgens die studie is de gemiddelde leeftijd waarop jij je leven op orde moet hebben 39 jaar. Maar er is meer. Tegen hun 29e verjaardag hebben de meeste mensen wel al een groep hechte vrienden, en tegen hun 31e zijn ze ‘de ware’ al tegengekomen. 

Dertigerscrisis

Krijg jij bij het zien van die cijfers spontaan een quarterlife crisis? Weet dat je niet alleen bent. Zo’n 78% van de deelnemers aan de studie zegt dat ze druk voelen om te presteren, uit te blinken én tegelijk een fantastisch leven te leiden. 44% geeft zelfs toe dat ze denken dat ze hun leven nooit op orde kunnen krijgen. 

Ook al gaat het om een Britse studie, volgens auteur Nienke Wijnants, die in 2008 een boek over het thema schreef, is zo’n dertigerscrisis eigen aan onze tijdsgeest. Aan het dagblad NRC legde ze uit dat mensen tegenwoordig steeds later aan kinderen en relaties beginnen. Het gevolg:  we denken op ons dertigste al serieus na over wat we nu écht willen. Onze ouders waren op die leeftijd bezig met pampers verversen, en kregen pas echt tijd voor die reflectie rond hun vijftigste, bij de gekende midlifecrisis. “Zo’n dertigerscrisis waait ook wel weer over”, stelt Wijnants gerust. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Van Nieuwenhuyze

  Allemaal zijn we grote SLAAF van onze al dan niet opgedrongen luxe?! ..En ja hoor vadertje staat helpt grondig mee om ons zakje leeg te houden zodat we VERPLICHT zijn om met 2 te gaan werken !! Reken maar eens uit hoeveel bouwen nu duurder is geworden dan in de jaren '70 en dan heb ik het niet over het uur loon maar over al de bijkomende regels en wetten..

 • Emi De graeve

  Ik heb daar als dertiger helemaal geen last van gehad en als zeventiger ben ik heel blij dat ik de hedendaagse miserie en de druk waarmee jonge mensen nu geplaagd worden voor een stuk achter mij kan laten, ook al mag mijn pensioentje een ietsje meer zijn.

 • Saadia Sellak

  Bene, ik begrijp wat u bedoelt. Ik denk niet dat de oorzaak bij technologie ligt. Het ligt meer aan de opgedreven prijzen. Vroeger kon een gezin met één modaal salaris een gezinswoning kopen, kleding en voeding en een vervoersmiddel. Nu kan men met één salaris nauwelijks een fatsoenlijke gezinswoning kopen en voldoende overhouden voor de noodzakelijke uitgaven van het gezin.

 • Bene Devos

  Wij zijn bezig onze dia's van de jaren zeventig te digitaliseren.Wanneer ik dat bekijk waren wij zeer jonge ouders, 27 en drie kindjes tussen 0 en 6. Het geluk straat af van die foto's,en wat hadden we weinig.Niet meer te vergelijken met nu. Toen was het toch veel beter dan nu, sociaal en tevredenheid en plezier in t'leven en alles veel veel simpeler zonder dat technologisch gedoe.