Ook dit maakt zwangere vrouwen wispelturig

THINKSTOCK
Niet alleen razende hormonen maken van zwangere vrouwen wispelturige, (hyper)sensitieve wezens. Aan London University werd ontdekt dat mama's in spe opvallend vaker gebruik maken van hun rechterhersenhelft, met een focus op de regio waar emoties verwerkt worden.

Dit fenomeen wordt 'baby brain' genoemd. Het zorgt ervoor dat zwangere vrouwen (over)emotioneel worden, vergeetachtig zijn en soms minder sterk presteren als het op logische denkwerk aankomt.

Baby brain
De verklaring? Een kind in de buik doet toekomstige mama's meer grijpen naar hun rechterhersenhelft, vermoedelijk omdat ze zich voorbereiden op een band met hun kind. Om mentaal (of liever neurologisch) voorbereid te zijn op een hechte verbintenis met een boreling verandert de manier waarop een vrouw emoties en gezichtsexpressies van anderen verwerkt.

Tijdens het onderzoek werd de hersenactiviteit van tientallen zwangere vrouwen in kaart gebracht terwijl ze naar foto's keken van volwassenen en baby'tjes met positieve of negatieve expressies. Uit de resultaten blijkt dat de proefkonijnen opvallend vaker gebruik maakten van hun rechterhersenhelft, zeker bij het verwerken van positieve emoties.

Emoties
Eerder onderzoek toonde al aan dat zwangere vrouwen en kersverse mama's gevoeliger zijn voor emotionele gezichtsuitdrukkingen, zeker bij kinderen. Verder werd ook ontdekt dat postnatale depressie gepaard gaat met het negatiever interpreteren van expressies.

THINKSTOCK