Ongezonde spaarboek? Het ligt aan je genen

Thinkstock
Zet jij elke maand netjes een bedrag opzij op je spaarboek, of lukt het je maar moeilijk om die rekening gezond te houden? In het geval van het laatste kan je de oorzaak gedeeltelijk bij je ouders zoeken; een recent onderzoek heeft immers uitgewezen dat er een verband bestaat tussen je genen en je spaargedrag.

Economisten proberen al decennia lang te verklaren waarom mensen sparen. Eerdere theorieën gingen er meestal van uit dat mensen sparen als ze jong zijn om geld te hebben als ze oud zijn. Ook sparen voor je nageslacht werd vaak geopperd. Beide hypotheses komen echter niet 100 procent overeen met de werkelijkheid, en verklaren bijvoorbeeld niet waarom rijke mensen zo veel geld bij elkaar sparen.

Een recent onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Political Economy, gaat de oorzaak nu gedeeltelijk bij de biologie zoeken. De onderzoekers onderzochten het spaargedrag van tweelingen, zowel eeneiïge als twee-eiige. Daaruit bleek dat de eeneiige tweelingen, die exact dezelfde genen hebben, ook zeer gelijk sparen. Bij twee-eiige tweelingen is dat verschil veel groter.

De wetenschappers konden uiteindelijk besluiten dat de genetische verschillen tussen personen ongeveer 33 procent van het spaargedrag verklaart. "Het is geen gangbare manier van denken, maar genetica en biologie kunnen wel degelijk ons gedrag verklaren", klinkt het. De volgende keer dat je twijfelt in de winkel, kan je het dus gewoon op je familie steken.