Ga naar de mobiele website
^ Top

Niet het werk maar je baas maakt je depressief

Thinkstock
Niet de werkdruk maar de manier waarop de baas zijn personeel behandelt maakt werknemers depressief. Dat heeft een Deens onderzoek aan het licht gebracht.

4.500 werknemers in Deense scholen, ziekenhuizen, crèches en kantoorgebouwen werden in het kader van de studie ondervraagd. Ook namen de vorsers persoonlijke interviews af om te bepalen wie van de deelnemers met een depressie kampte. Het niveau van het stresshormoon werd gemeten in het speeksel van de deelnemers. Daaruit is gebleken dat een hoog niveau van het stresshormoon cortisol in verband staat met een laag risico op het ontwikkelen depressie.

Dit betekent dat het niveau van dit hormoon als indicator van het risico op een depressie beschouwd kan worden. Uit de vragenlijst bepaalden onderzoekers of werknemers hun bazen rechtvaardig vonden. Een belangrijke factor hiervan is dat werknemers het gevoel hebben dat bazen naar hen luisteren en dat iedereen gelijk behandeld wordt op de werkvloer.

Oorzaak en gevolg
De conclusie van het onderzoek is dat de werkomgeving en het gevoel van oneerlijk door het management behandeld te worden het grootste effect heeft op het humeur van de werknemer. Psycholoog Matias Brødsgaard Grynderup legt uit: "We hebben de neiging om een depressie en stress te associëren met werkdruk en -last, maar deze resultaten hebben aangetoond dat dit geen invloed heeft op depressies op de werkvloer. Dit suggereert dat je mentale aandoeningen bij werknemers niet kunt beperken door de werkdruk aan te pakken. Andere factoren tellen mee, het zijn deze waar bazen zich in de toekomst op moeten concentreren."

Stress maakt niet depressief
Het is dus niet zo dat een hoge werkdruk het risico op een depressie verhoogt, maar wanneer je depressief bent, dan kunnen werktaken plots onoverkomelijk lijken. Ook al werd de depressie niet door het werk veroorzaakt. Voorgaande onderzoeken hebben een link aangetoond tussen werkdruk, een hoog niveau van cortisol en het risico op het ontwikkelen van een klinische depressie.

De resultaten van dit onderzoek wijzen dus net in de andere richting. Een hoog niveau van cortisol wordt in verband gebracht met een laag risico op het ontwikkelen van een depressie. "Ik raad bazen een managementstijl aan waarbij ze duidelijk communiceren over de eerlijk behandeling van werknemers in combinatie met een transparante organisatorische structuur", aldus Matias Brødsgaard Grynderup.

Meer over


Meld een bug