Muziek om bij in slaap te vallen: naar wat luister je?

Me and my music
Getty Images Me and my music
Zo’n 15% van de Belgische bevolking lijdt aan slapeloosheid. En dat aantal blijft maar groeien. Daarvoor wordt massaal naar slaapmedicatie gegrepen, maar er is ook een gezonder en minder verslavend alternatief dat volgens een nieuw onderzoek kan helpen om makkelijker de slaap te vatten: naar muziek luisteren.

“Onderzoeken wijzen uit dat bij ons 15% van de bevolking aan slapeloosheid lijdt. Dat wil zeggen dat ze de voorbije drie maanden zeker drie nachten per week slaapproblemen hebben gehad. Dit kan betekenen dat ze pas na meer dan een half uur in slaap vallen, minder dan zes uur slapen, ’s nachts meer dan een half uur wakker liggen of niet voldoende gerecupereerd zijn na het slapen. Daarbij ondervinden ze ook overdag last van dat slaapgebrek,” vertelde An Mariman van de Gentse Universitaire Slaapkliniek begin dit jaar aan De Morgen.

Onze steeds drukker wordende levens, de invloed van elektronica en onze genen zijn volgens haar de belangrijkste factoren die bepalen of we slecht slapen. Mariman raadt aan om vooral op regelmatige tijdstippen te gaan slapen, veel te bewegen en alcohol, cafeïne en roken te vermijden.

Een nieuwe ondervraging bij 600 volwassenen leert ons nu ook dat muziek luisteren, kan helpen om sneller in slaap te vallen en dat ook veel mensen dat al proberen. Het zou kalmeren en je hoofd rustig maken, aldus de auteurs van de studie. De Amerikaanse Sleep Foundation raadt daarbij aan om naar nummers te luisteren die je al goed kent. Als je de songtekst en de melodie van een nummer nog niet kent, moeten je hersenen volgens hen namelijk te hard werken waardoor je net wakker wordt.

Volgens Liz Cooper van de British Academy of Sound Therapy zijn er 2 soorten manieren om muziek als een vorm van ‘slaapmedicatie’ te gebruiken. Enerzijds kun je volgens haar naar muziek luisteren “die bedoeld is om je te laten ontspannen door een traag tempo, lage tonen en een ritme dat constant blijft doorheen heel het nummer”. Anderzijds is het volgens haar ook een goed idee om naar nummers te luisteren “die een positieve herinnering oproepen” omdat je door die gelukzalige gedachte sneller de slaap zult vatten.

Dit zijn de populairste ‘slaapartiesten’

Zelf nog inspiratie nodig voor muziek om bij in slaap te vallen? Uit de ondervraging bleek dat Johann Sebastian Bach met stip op één staat als populairste artiest om ‘s avonds in bed te luisteren. Ook Ed Sheeran, Wolfgang Amadeus Mozart, Brian Eno, Coldplay en Frédéric Chopin zijn populair. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • emiel wouters

    Ik heb een gemiddeld slaappatroon van 10 uren en heb dan nog 3 uren nodig om echt wakker te worden. mijn geheim. Ik hoef niet te weten wat mijn gebuur aan de overkant doet. en hou mij bezig met de stoep voor mijn woning proper te houden. Dan pas heb je tijd voor jezelf, en overvloed van tijd om eens goed door te slapen. zonder alle middeltjes die jullie uit je duim zuigen.

  • Jos Vervoort

    Ik rip gewoon de audio van een ASMR-video van Youtube, geen muziek maar zeer rustgevend.