Mensen met een roeping zijn ook gezonder

Shutterstock
Op tijd gaan slapen. Niet te veel snoepen en gezond eten. Enkele keren per week sporten. Voor sommigen kost dat alle moeite van de wereld, voor anderen is het een evidentie. Hoe komt dat? Blijkbaar heeft het te maken met je levenszin en de doelen die je voor ogen hebt. 

Mensen met levenszin of een roeping staan meer open voor gezondheidsadvies. Dat staat in een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Health Psychology.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 220 mensen met een sedentaire levensstijl, die allemaal wat meer willen sporten. De proefpersonen moesten een vragenlijst invullen om te checken of ze een zekere joie de vivre hadden. Zo moesten ze reageren op statements als ‘Ik weet wat ik wil bereiken in mijn leven’ of ‘Ik heb geen duidelijke doelen voor ogen’. 

Vervolgens kregen de deelnemers verschillende promopraatjes - om mensen tot sporten aan te zetten - te zien. Ondertussen lagen ze onder een MRI-scan, zodat de wetenschappers in kaart konden brengen welke delen van het brein actief waren.

Volgens de wetenschappers waren mensen met een doel voor ogen - of een roeping, als het ware - het sneller eens met die promopraatjes. Volgens de MRI-scans was er bij die mensen immers minder activiteit in de hersenkwab waar beslissingen worden gemaakt, waar nadelen zorgvuldig worden afgewogen tegen voordelen en knopen worden doorgehakt. En minder activiteit betekent dat de keuze sneller gemaakt wordt. 

Kortom, als je een flinke portie levenszin hebt, is het gemakkelijker om gezondheidsboodschappen te erkennen. Je weet immers dat die je gezondheid én je doelen ten goede gaan komen. Ben je iemand die vaak in slechte gewoontes vervalt? Denk: snoepen in plaats van gezond te eten of lekker lui in de zetel hangen in plaats van een yogales te volgen? Dan is het een goed idee om even op een rijtje te zetten wat je juist uit het leven wil halen. Wat drijft je? Of dat nu een bepaalde carrière is, de wereld rondreizen of zo veel mogelijk tijd doorbrengen met je vrienden en geliefden: het zal je gezondheid alleen maar ten goede komen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.