Mensen die sms afsluiten met een punt zijn harteloos

Thinkstock
Gsm-berichtjes die op een punt eindigen, komen minder oprecht over bij de ontvanger. Ze geven de zender zelfs een minder oprecht imago, dat hebben onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit van Binghamton ontdekt.

Berichtjes zijn de vaakst gebruikte methode om via een computer te communiceren. De snelheid van het versturen maakt deze communicatievorm gelijkaardig aan face-to-facecommunicatie. Daarom vroegen de onderzoekers zich af of aspecten van non-verbale conversatie, zoals de spreektoon, ook in berichtjes uitgedrukt kunnen worden.

De onderzoekers legden aan een groep van 126 studenten een reeks sms'en en handgeschreven briefjes voor. De berichtjes bevatten een uitnodiging, gevolgd door een kort antwoord. Wanneer dat antwoord met een punt werd beëindigd, dan beoordeelden de ontvangers het antwoord als minder oprecht dan wanneer geen punt werd gebruikt. Dat effect was niet merkbaar bij handgeschreven briefjes.

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van dit onderzoek een indicatie dat het punt in een sms een eigen leven is gaan leiden. Het is niet langer de correcte manier om een zin te beëindigen. Je kan het eerder als een daad van psychologische oorlogsvoering tegen je vrienden zien. In diepgaander onderzoek ontdekten de onderzoekers echter wel dat een sms met een uitroepteken als oprechter wordt beoordeeld dan wanneer geen leesteken gebruikt werd.

Onderzoekster Celia Klin legt in het magazine Computers in Human Behavior uit: "Bij een berichtje kun je niet dezelfde tactieken als bij face-to-facegesprekken gebruiken. Tijdens een gesprek kan je sociale en emotionele informatie geven met een blik, een gelaatsuitdrukking, stemtoon en een pauze. In een sms-bericht is dat niet mogelijk. Daarom maken sms'ers gebruik van emoticons en leestekens om hun boodschap duidelijker te maken."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels