Meisje (14) dat uit schoolraam sprong gepest omdat ze te mager was: expert waarschuwt voor de gevaren van thinshaming

Getty Images/iStockphoto
Gisteren sprong een 14-jarig meisje tijdens de wiskundeles in het Don Bosco-college in Sint-Lambrechts-Woluwe uit het raam van een klaslokaal. “Ze werd gepest omdat ze te mager was en huilde af en toe op school”, vertelt een medeleerling. Wij gingen praten met klinisch psycholoog-psychotherapeut en praktijkhoudster van het Centrum voor Eetstoornissen Sophie Pollock.

“Mager zijn wordt al snel in verband gebracht met een eetstoornis”, steekt Sophie Pollock, klinisch psycholoog-psychotherapeut en praktijkhoudster van het Centrum voor Eetstoornissen, van wal. Toch hoeft dat volgens haar helemaal niet zo te zijn. “Een eetstoornis heeft te maken met verstoord eetgedrag in combinatie met obsessieve gedachten en gevoelens over eten. Iemand die slank of mager is, kan echter een perfect normaal eetpatroon hebben zonder dat hij of zij zich ergens zorgen over maakt.”

Hoewel volgens haar zowel mensen met een maatje minder als meer harde en ongezouten opmerkingen te verduren krijgen, zijn we soms wel minder verontwaardigd bij thinshaming. “Er is een grotere maatschappelijke bewustwording dat iemand aanspreken op iemands overgewicht not done is dan bij mensen die mager zijn. Toch is dat net hetzelfde en even pijnlijk als je er niets kan aan doen dat je zo slank bent.”

Niet te onderschatten gevolgen

Bodyshaming kan immers een behoorlijke impact hebben op het slachtoffer. “Bodyshaming kan leiden tot schaamte waarbij je je lichaam niet meer durft te tonen omdat je bang bent voor de gedoodverfde reacties, isolering, een negatief zelf- en lichaamsbeeld, eetstoornissen, zelfverwonding en depressie tot zelfs zelfdoding”, aldus Pollock. Maar hoe hard kritische opmerkingen erop inhakken bij iemand hangt van een aantal sociale en psychologische factoren af. “Een goed zelfbeeld, een steunende omgeving, de context en het hebben van een groot relativeringsvermogen dragen allemaal bij aan de impact op het slachtoffer”, vertelt de psychologe.

Ze pleit dan ook voor een minder kritisch discours. “Iedereen is anders. Daarom is het ook niet oké als we één bepaald figuur naar voren schuiven als dé norm die voor iedereen moet gelden. Dat betreft zowel voor het slankheidsideaal, maar evenzeer voor de vollere figuren en rondingen die we als tegenreactie naar voren schuiven. Anders gaan er altijd mensen buiten de boot vallen die hier misschien zelf heel weinig aan kunnen doen. Laten we dus vooral een beetje lief blijven voor elkaar en elkaar accepteren, waarderen, steunen en versterken. Een positief zelfwaardegevoel en een gevoel van controle zijn immers het belangrijkst om je te beschermen tegen een eetstoornis”, besluit Pollock.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • An De Clercq

  Pesters hebben zelf een enorm probleem gezien ze een ander altijd moeten kwetsen. De school, de ouders van pesters en de pesters zelf moeten daadwerkelijk iets aan het pestgedrag doen en de oorzaak van dat pesten achterhalen, desnoods met de hulp van een gespecialiseerd iemand. Scholen moeten stoppen met struisvogelpolitiek en victim blaming.

 • Aloïs Van Oevelen

  Triestig van die pestkoppen. Jaloers omdat ze later een slanke vrouw zal zijn, als twintiger maar ook later in haar leven wanneer haar leeftijdgenoten al tien kilo verdikt zijn? Haar slankheid is iets dat mannen zal aantrekken als magneten.

 • Nils De Vriendt

  Je bent veel mooier dan al die dikke personen. Slank zijn is iets waar ze allemaal jaloers op zijn, je zal een mooie vrouw worden!

 • David waaromda

  Thinshaming, fatshaming... Gewoon de gevaren van pesten. Pesten draait gewoon om wat er anders is aan een persoon. In welke zin dan ook. Dik of dun, zelfs als dat niet was zouden ze wel iets vinden. Het probleem is pesten en de mensen die hun kinderen niet goed opvoeden.

 • Lieve Bols

  Erg weeral voor dat meisje en de ouders.