Ga naar de mobiele website
^ Top

Mannen met macht overschatten hun lengte

We zien het Nicolas Sarkozy niet gauw overkomen: hij past zijn lengte bij door een paar extra hakken. Andere machtige mannen lopen wel kans om zichzelf een rad voor de ogen te draaien: ze denken dat ze groter zijn dan ze echt zijn. Hoe machtiger ze zijn, hoe groter ze zichzelf inschatten, zo ontdekten Michelle Diguid (Washington University) en Jack Goncalo (Cornell University).

De twee voerden een test uit op vrijwilligers. Ze manipuleerden hen tot ze zich machtig voelden. Daarna kregen de vrijwilligers drie experimenten rond lengteperceptie te slikken.

Eerste experiment
In het eerste experiment werden bepaalde vrijwilligers gevraagd om zich een moment te herinneren waarin ze alle macht hadden over iemand anders. De anderen werd het omgekeerde gevraagd: zich iets te herinneren waarin ze totaal machteloos waren.

Daarna werden ze gevraagd hoe groot te waren in vergelijking met een paal, precies 50 centimeter groter dan hen.  De machtige vrijwilligers schatten het verschil minder groot in dan de machtelozen.

Tweede experiment
Voor het tweede experiment voerden de vrijwilligers een rollenspel uit, waarbij iemand de manager en iemand de ondergeschikte speelde. Daarna werd hen gevraagd hun exacte lengte op te schrijven. Wie manager had mogen spelen, overschatte zijn lengte vaker. 

Derde experiment
Het laatste experiment maakte weer gebruik van het machtige of machteloze gevoel, zoals opgewekt in experiment 1. Daarna mochten de vrijwilliger een avatar kiezen die hen moest vertegenwoordigen in een second life-spel. De machtigen kozen, u raadt het nooit, voor grotere en sterkere figuren.

Hoge kantoorgebouwen
"Mensen zien zichzelf letterlijk groter als ze een machtige positie hebben", besluiten Duguid en Goncalo.

"Bij uitbreiding is het dus relatief goedkoop en gemakkelijk om iemand meer macht en zelfvertrouwen te geven: hun fysieke positie aanpassen transformeert hun psychologische staat. Mensen die fysiek hoger zitten, bijvoorbeeld bovenaan een kantoorgebouw, kunnen psychologisch meer macht uitstralen."

En de vrouwen?
Mannen met macht hebben niet alleen een groot ego maar ook een 'groot' idee van zichzelf. Zou dat ook bij vrouwen gelden? Is dat de reden waarom ze torenhoge hakken dragen: om zichzelf meer lengte, en dus figuurlijk meer gewicht te geven? Dat onderzochten de twee wetenschappers (nog) niet. (edp)

AP
Meer over


Meld een bug