Mannen ervaren meer stress als hun vrouw meer dan 40% van het gezinsinkomen verdient

Getty Images
Uit de meest recente cijfers van vacature.com en de KU Leuven blijkt dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog altijd zo’n 747 euro bedraagt. Dat de man de grote kostwinner moet zijn in het gezin, is dan ook een hardnekkig stereotype dat blijft heersen onder velen. Dat wordt ook bevestigd door een nieuw onderzoek waaruit blijkt dat mannen meer stress ervaren, als hun wederhelft meer dan 40% van het gezinsinkomen verdient.

Voor de studie werden meer dan 6.000 Amerikaanse heteroseksuele koppels opgetrommeld die 15 jaar gevolgd werden. Daaruit bleek dat mannen het meeste stress ervaren, als ze de enige kostwinner zijn en alle verantwoordelijkheid dragen voor de financiën van het huishouden. Hun stress nam af, zodra het inkomen van de vrouw 40% van het gezinsinkomen nadert. Zodra het inkomen van de vrouw dat punt echter bereikt, toonden de resultaten aan dat het stressniveau van de mannen weer toenam. Zodra vrouwen dus meer dan 40% van het gezinsinkomen verdienen, waren de mannen meer gestrest.

“Deze bevindingen tonen aan dat er nog enkele hardnekkige genderidentiteitsnormen heersen, maar ook dat die sociale normen over de broodwinning van mannen een negatieve invloed heeft op hun mentale gezondheid”, aldus mede-auteur van het onderzoek Joanna Syrda.

Genderstereotypen

“Dit is een groot onderzoek, maar wel met een specifieke doelgroep. In andere groepen van de samenleving kunnen andere resultaten naar voren komen. Toch zijn de resultaten sterk genoeg om te stellen dat genderstereotypen nog altijd de wereld niet uit zijn en dat die ook voor geestelijke gezondheidsproblemen kunnen zorgen”, gaat Syrda verder.

Daarnaast wijt Syrda het psychologische leed ook aan een praktische overweging. “Dat mannen zich meer gestrest voelen, zodra hun economische afhankelijk groter wordt, kan ook voortkomen vanuit een praktische overweging, bijvoorbeeld uit angst voor financiële problemen, zodra er een scheiding volgt.”

De studie toonde echter wel aan dat mannen geen psychologische problemen ervoeren als hun vrouw voor het huwelijk al de grote kostwinner was.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Ik heb zo de indruk, tussen de lijntjes, dat mannelijke stress in vrouwenmagazines scheef bekeken wordt ("een beetje belachelijk") en vrouwelijke stress bijzonder ernstig wordt genomen. Zowel M als V verdienen het om zo weinig mogelijk gestresseerd door het leven te gaan.

 • BART DEKEYSER

  stress heb ik niet hoor, hoe meer zij verdient, des te meer we kunnen genieten ^^

 • DIRK VAN DESSEL

  Waarom ? Het is duo-team werk !

 • Emi De graeve

  stress denk ik omdat hij ook in de huishouding zijn bijdrage moet leveren :-)

 • Sandra Peeters

  Mijn partner toch niet hoor, voor hem is dat perfect ok. Meer inkomen is super, maakt toch niet uit van wie dat komt. Misschien bij mannen die niet zo zelfzeker zijn of in een relatie die al zwak is. Een relatie op basis van afhankelijkheid is geen relatie. Een goed koppel is een team en daar hoort geen hij of zij in thuis. Van wie het geld komt maakt niet uit, als je elk maar correct betaald word voor je werk, en belangrijkste is dat je geen financieel kopzorgen hebt.