Mannen die Redbull drinken zijn macho's

Shutterstock
Op een date met een potentiële love interest? Dan let je best goed op wat hij te drinken bestelt. Want als we de wetenschap mogen geloven laat je mannen die energiedrankjes bestellen, beter staan.

Uit een studie die deze maand gepubliceerd werd in het tijdschrift Health Psychology blijkt dat mannen die graag energiedrankjes drinken vaker machogedrag vertonen en vooroordelen koesteren over homoseksualiteit en vrouwen. Hoe dat komt? Ze veronderstellen dat het drinken van energiedrankjes goed zou zijn om hun eigen machogedrag te versterken.

Jong, blank en onweerstaanbaar

Voor het onderzoek werden 467 volwassen mannen ondervraagd, tussen 18 en 62 jaar (de gemiddelde leeftijd was 23). Daaruit bleek dat mannen die het vaker eens waren met uitspraken zoals "een man zou altijd de baas moeten zijn", "homoseksuelen zouden nooit mogen trouwen" en "een echte man kijkt naar actiefilms in plaats van romantische verhalen te lezen" ook meer geloof hechtten aan de mannelijke eigenschappen van energiedrankjes. Volgens hen zouden energiedrankjes je extra mannelijk (en dus extra aantrekkelijk) maken.

Dat heeft deels te maken met de reclamespots voor dergelijke drankjes. "De boodschap is vaak dat als je jong, blank en heteroseksueel bent, energiedrankjes dé drank voor jou zijn," aldus hoofdonderzoeker en professor in de psychologie Ronald Levant. Bovendien zou de prototypische reclamespot voor een energiedrankje draaien rond een jonge, blanke man die aan extreme sporten doet en vaak een aantrekkelijke jonge dame aan de haak slaat.

De mannen in reclamespots zijn vaak blank, jong, macho en slaan meestal een mooie jongedame aan de haak
Burn De mannen in reclamespots zijn vaak blank, jong, macho en slaan meestal een mooie jongedame aan de haak

Oudere mannen vielen echter niet voor dat stereotype, een verschil dat Levant toeschrijft aan hun volwassenheid en een meer gezegende leeftijd. "Ze vragen zich niet meer af of ze wel mannelijk genoeg zijn, en ze zijn er minder mee bezig. Daarom voelen ze ook die nood niet om dat te bewijzen," vertelt Levant.