Liedje vast in je hoofd? Zo raak je er vanaf

Pexels
Als je dagenlang met hetzelfde liedje in je hoofd zit, er 's avonds mee gaat slapen en er 's ochtends mee opstaat, dan weet je dat je met een echte oorwurm te maken hebt. Maar waarom zit dat nummer nu precies vast in je hoofd, en hoe raak je er weer vanaf?

Zo'n oorwurm kan erg vervelend zijn, en niemand weet dat beter dan Kelly Jakubowski. Deze psychologe besteedde drie jaar van haar leven aan het onderzoek naar deze catchy nummers. Ze ondervroeg samen met haar collega's van de University of London niet minder dan 3.000 mensen over welke nummers regelmatig in hun hoofd blijven hangen. Ze vergeleek die dan met andere populaire nummers uit dezelfde periode, om na te gaan wat hen precies zo aanstekelijk maakt.

3 factoren
Wat blijkt: de nummers die blijven hangen hebben drie dingen gemeen. Ten eerste zijn het meestal nummers met een stevig tempo - slows maken dus minder kans om een oorwurm te worden. En daarnaast zijn het ook heel herkenbare melodieschema's, waarbij de toonhoogte afwisselt van hoog naar laag. Denk maar aan 'Moves Like Jagger' van Maroon 5. Deze tactiek wordt ook vaak toegepast bij kinderliedjes en -rijmpjes, omdat ze zo makkelijker te leren zijn.

Maar daarnaast hebben de nummers telkens ook iets unieks. Een opvallende sprong in toonhoogte of een ongewone interval bijvoorbeeld. Hierdoor vallen de nummers op tussen de ontelbare popnummers en geef je er meer aandacht aan. Denk maar aan het typische begin van 'Smoke On The Water' van Deep Purple.

3 remedies
Nu mogen we dan wel weten wat een nummer een oorwurm maakt, daar ben je natuurlijk weinig mee eens het vastzit in je hoofd. Maar niet getreurd: Jakubowski vroeg alle ondervraagden ook naar hun tactiek om de oorwurm weg te krijgen en hoe goed die werkt. In het onderzoek concludeert ze dat de volgende drie methoden het beste werken:

1. Luister het nummer volledig: vaak spelen we maar een paar regels (meestal het refrein) op repeat af in ons hoofd. Het nummer van begin tot eind beluisteren is vaak genoeg om dat stukje weg te jagen.

2. Luister naar andere muziek: kwaad met kwaad bestrijden, noemen ze dat dan. Kies voor andere muziek, liefst van een heel ander genre. Iets jazzy tegen een popnummer bijvoorbeeld. Zorg dan gewoon dat je niet voor een andere oorwurm kiest. In het onderzoek wordt het volkslied gesuggereerd.

3. Ga iets anders doen dat veel concentratie vergt: je brein zal het veel moeilijker hebben om aandacht te geven aan die oorwurm als het op iets anders gefocust is. Maak bijvoorbeeld een moeilijke sudoku of maak een moeilijk gerecht klaar.