Exclusief voor abonnees

Langdurig piekeren bij jongeren: “Praat met elkaar, maar niet te veel”

Doctoraatsstudent Margot Bastin waarschuwt voor langdurig piekeren bij jongeren

Margot Bastin ondervroeg 1.555 leerlingen en kwam zo tot de vaststelling dat er ook jongeren zijn die te véél praten. "Op een manier waardoor men niet verder komt. Piekeren, dus."
Jan De Meuleneir/Photo News Margot Bastin ondervroeg 1.555 leerlingen en kwam zo tot de vaststelling dat er ook jongeren zijn die te véél praten. "Op een manier waardoor men niet verder komt. Piekeren, dus."
Praten, praten, praten. Het is het gouden advies aan jongeren wanneer ze zich slecht voelen. Maar je kan wel degelijk te véél met vrienden palaveren, of liever: piekeren. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Margot Bastin (29). "Leerkrachten hebben me verteld dat één leerling met depressieve klachten de klas kan meetrekken. Zo hard zelfs, dat ze klassen moeten herschikken en leerlingen uiteen halen. Er is wel degelijk een besmettingsgevaar."

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Noël Claes

  U bent afgestuurd als ? Uw leraars hebben dan ook niet te veel gezegd in de klas. De titel van het hoofdstuk voor vandaag en nu met zijn allen lees het maar. Leuke lessen heb je gehad.

 • Jef Van De Plas

  Vwala, ge weet het ,vooral niet te lang, en niet piekeren over dingen die misschien wel eens zouden kunnen gebeuren, dat leidt tot niets.

 • Willy VanErps

  Jef G. , misschien een beetje te radicaal maar het is inderdaad juist dat er een tijd is om te praten maar dat je uiteindelijk toch, en vooral,, ook moet handelen en een beslissing moet nemen. Niets zo erg voor het zelfvertrouwen als steeds tegengestelde meningen te horen van mensen die niet in jouw situatie staan.

 • Jef goossens

  Van hun 14 jaar gaan werken ipv rond te lummelen dan heb je geen tijd om te piekeren !