Laat je gaan: een potje huilen bij films of series is gezond

thinkstock
Staat die doos zakdoeken bij jou standaard mee op de salontafel naast de popcorn als je televisie kijkt? Niks om je over te schamen, integendeel: volgens psychologen is een stevig potje janken voor je televisietoestel zelfs gezond en goed voor je zelfvertrouwen.

We zullen vast niet de enigen zijn die een traantje moesten wegpinken toen Jack in Titanic op het einde het loodje legde. (Sorry voor de spoiler, maar na twintig jaar vermoeden we dat het uit onwil is dat je de film nog steeds niet gezien hebt). Maar ook bij minder ingrijpende gebeurtenissen zoals een romantische kus in een serie of een afscheid tussen personages die je intussen goed 'kent', kunnen de ogen al eens vochtig worden. 

Heb jij ook traantjes gelaten bij deze legendarische Titanic-scène?
kos Heb jij ook traantjes gelaten bij deze legendarische Titanic-scène?

Parasociale relaties

Psychologen noemen ons daarom allesbehalve soft of sentimenteel, maar spreken over een "parasociale" relatie die je hebt opgebouwd met de personages uit een film of serie. Dit soort eenrichtingsrelaties houden in dat wij alles over een bepaald karakter weten, maar zij weten niets over ons. "Interessant daaraan is dat ons brein niet echt kan onderscheiden of een bepaalde relatie echt is of fictief," zegt Jennifer Barnes, assistent-professor psychologie aan de universiteit van Oklahoma.

De voordelen van een televisievriendschap

Het leuke aan dat empathische gevoel dat je kan krijgen voor de personages uit je lievelingsserie, is dat je er ook voordelen uit kan halen. "Je zelfvertrouwen kan een boost krijgen, je bent minder eenzaam en je voelt een soort verbondenheid met die karakters," legt Barnes verder uit. Als jij dus niet kan stoppen met New Girl bingewatchen, kan je dat met andere woorden verbloemen onder de noemer 'even kijken hoe het nog met mijn goede vrienden Jess, Winston en Nick gaat'.

Kijk je regelmatig naar dezelfde serie, dan kan een personage een soort vriend worden

In de war

Een reden gevonden om de rest van de winter met een doos zakdoeken voor televisie te kruipen? Niet zo snel. De keerzijde van het verhaal is dat er nog niet genoeg onderzoek werd gedaan naar de psychologische gevolgen wanneer zo'n parasociale relatie beschadigd wordt of zelfs stopt. "Als een scenarioschrijver besluit dat er iets slechts op het pad komt van een personage, kan je daar erg emotioneel op reageren," waarschuwt Barnes. "Heb je heel lang regelmatig naar dezelfde serie gekeken, dan kan een personage een soort vriend worden. Het is dan volstrekt normaal dat je even in de war bent over die gebeurtenis." Vergeet dus niet om af en toe terug te keren naar de echte wereld met oprechte, wederzijdse vriendschappen. Daar is het overigens ook best gezellig.