Je wordt gelukkiger als je regelmatig naar een concert gaat

Photo by Nicholas Green on Unsplash
Muziekfans schrikken er vast niet van, maar je wordt blijkbaar officieel gelukkiger van regelmatig naar concerten gaan. Dat blijkt uit een recent Australisch onderzoek waarvoor 1.000 mensen ondervraagd werden.

Volgens de studie die werd uitgevoerd door onderzoekers aan de Victoria Deakin universiteit, hebben mensen die regelmatig concerten bijwonen een gelukkiger en meer bevredigend leven. En dat heeft vooral te maken met het samenhorigheidsgevoel dat leeft op concerten. Het is dan ook een uniek gegeven dat je in één ruimte bent met allemaal mensen die van dezelfde muziek als jij houden, als je erover nadenkt.

Regelmatig op je eentje naar muziek luisteren, heeft dan ook niet hetzelfde effect als naar concerten gaan. Daadwerkelijk het huis verlaten, je vrienden zien, nieuwe mensen ontmoeten en je favoriete band live zien performen is net wat je gelukkiger maakt, niet de muziek zelf.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt trouwens ook dat de artiesten in kwestie helemaal niet profiteren van dit gelukkig gevoel tijdens en na een optreden. Ze ontdekten zelfs dat artiesten gemiddeld 25 jaar vroeger overlijden dan andere mensen, al hebben ze de exacte reden nog niet kunnen achterhalen. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Birgit Cee

    Ik geef liever teveel geld uit aan een concert dan aan de bodemloze put van de fiscus.

  • Joan Lute

    Dat weet ik maar dit geldt alleen voor rijke mensen die onbezorgd leven ipv maandelijks opnieuw kopje Onder te gaan omdat overleven onbetaalbaar is geworden

  • Rudy De Wever

    Maar niet van de prijzen.