Ga naar de mobiele website
^ Top

Je voelt je dik? Dan is het februari

Februari is de kortste maar niet de gemakkelijkste maand. De donkere winterdagen beginnen door te wegen en we verlangen naar zon, licht en warmte. Het effect van de feestdagen en het positivisme door het nieuwe jaar is samen met de nieuwjaarsrecepties verdwenen. En we komen tot de vaststelling dat onze goede voornemens weeral gefaald hebben. Februari is dan ook de maand dat we ons het meest dik voelen, zo toont een bevraging van Weight Watchers bij 2069 Britten ouder dan 18 jaar.

De tweede maand van het jaar is de maand waarin we ons het ongelukkigst voelen met onszelf. We voelen ons dik, zijn niet tevreden met onze levensstijl en komen tot de frustrerende vaststelling dat de kerstkilo's er nog altijd niet af zijn. Dit ondanks het voornemen bij 41 procent om gewicht te verliezen en 35 procent om gezonder te gaan eten.

Ongelukkig en boos
Tegen 1 februari heeft een kwart gezondigd tegen één of meer van de voornemens. Eén op drie wordt daar ongelukkig van, een kwart is boos op zichzelf en één op vijf vindt dat ze gefaald hebben. Tien procent wordt ronduit depressief van het feit dat ze hun voornemen niet hebben kunnen houden. Nog eens 11 procent raakt gefrustreerd omdat ze (nog) niet terug in hun kleren passen. 14 procent vreest opnieuw kilo's bij te komen in februari.

1 februari: de nieuwe 1 januari
"We maken voornemens omdat we ons beter willen voelen over onszelf maar het eindigt ermee dat we ons slechter voelen dan ervoor omdat we onrealistische doelen hebben gesteld", legt voedingsdeskundige Lucy Vickers uit.

Weight Watchers zou Weight Watchers niet zijn als ze niet ook een oplossing zouden hebben voor het probleem: "Maak van 1 februari de nieuwe 1 januari, en begin opnieuw. Maak voornemens die je kan houden, in een omgeving die ondersteunt zodat er gezond geleefd kan worden en er positieve resultaten zijn halverwege het jaar."

Eerder deze week bleek dat het soort dieet er niet echt toe doet, zolang je minder calorieën opneemt. De extra motivatie en controle die Weight Watchers biedt, blijkt echt voor veel vrouwen wel een manier om het lang(er) vol te houden. (edp)

Meer over


Meld een bug