Jaloers op je beste vriendin? Zo ga je er mee om

Getty Images
Je kent het scenario wel. Je hebt afgesproken met een vriendin en ze vertelt ronduit over haar laatste successen: die promotie op het werk, haar nieuwe handtas van Delvaux die ze aan een waanzinnige korting heeft kunnen shoppen en de kilo's die er bij haar afvliegen. En eigenlijk wil je blij zijn, toch voel je een steek van jaloezie. Zo maak je komaf met die vervelende gevoelens.

Taylor Swift heeft er in haar eentje voor gezorgd dat iedereen een squad wil hebben, oftewel een groep hechte, prachtige en succesvolle vrienden. Allemaal leuk en wel zo'n posse, het heeft wel één nadeel. Als je je laat omringen door ambitieuze vrouwen, komt er vroeg of laat wel eens een groen monster piepen. Jaloezie.

Volgens Lori Harder, een schrijfster en zelfverklaarde expert in mindfulness en self love, kan een beetje competitie geen kwaad. Dat zorgt ervoor dat je zelf je dromen en ambities blijft nastreven, maar die jaloezie mag natuurlijk niet uit de hand lopen. Dat kan wel eens voorvallen als je zelf enkele dipjes hebt meegemaakt, meent Harder nog. 

Mean girl

"Ook in vriendengroepen kan competitiedrang de kop opsteken. We zijn immers opgegroeid met het idee dat er maar enkele begeerde plekjes zijn aan de top", legt ze uit aan de lifestylesite Well+Good. "Door die afgunst komt je eigen innerlijke mean girl piepen, die je wijsmaakt dat je 'niet genoeg' bent, of nog erger, dat je jouw vriendin moet overtreffen om zelf te slagen." 

Of je nu jaloers bent op de carrière of het liefdesleven van je vriendin, eigenlijk komt dat knagende gevoel voort uit je eigen onzekerheid. "Voor we iemand in ons hart sluiten als vriend, hebben we vaak al heel wat ervaringen en relaties, soms niet allemaal even positief, achter de rug. En als je dus met iemand gaat wedijveren op vlak van trouwen, kinderen krijgen, een huis kopen of carrière maken, komt dat eigenlijk omdat jij jezelf niet 100 procent accepteert. Je relatie is simpelweg een spiegel van hoe jij jezelf voelt."

De enige manier om van die jaloezie af te komen, is door eens goed naar jezelf te kijken. "Als het competitiebeest in mij naar boven komt, neem ik altijd een adempauze en dwing ik mezelf om eens goed na te denken waar die gevoelens vandaan komen", vertelt Harder nog. Stapt je bestie in het huwelijksbootje? Dan moet je niet denken dat jij nooit de ware gaat vinden. Of heeft ze een belangrijke promotie gekregen? Dat wil niet zeggen dat jij nooit je droomjob gaat vinden. Het is heel belangrijk dat je dat beseft. 

Heb je toch het gevoel dat je vriendin haar goede nieuws er echt inwrijft? Dan is het tijd om een openhartig gesprek te voeren. "Maak duidelijk dat je veel om haar geeft en dat je jullie vriendschap apprecieert, maar dat je een spanning voelt." En sta dan ook open voor feedback en commentaar van haar kant. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Glenn Verbeeck

  Jaloersheid zie en voel je overal, maja het is dan ook menselijk.

 • Hanne Claes

  Groot gelijk, Eida Lam. Wij hebben een toffe vriendenkring waar we maar op één vlak naar hetzelfde streven: gewoon gelukkig zijn. We zijn elk anders, de één thuisblijfmama, de andere een top carrièrevrouw. We kijken niet naar diploma's of inkomen, maar naar elkaars hart. Zeer zeldzaam, naar verluidt ;)

 • Eida Lam

  Als je jaloers bent op een vriend(in), in hoeverre ben jij dan eigenlijk diens vriend(in)?

 • Patrick Kelchtermans

  geen blaaskaken in mijn vriendenkring, dus bij ons is het meestal gezellig. Zelf ben ik totaal niet gericht op materialistische spullen of torenhoge ambities, want die gaan altijd ten koste van iets anders. Tevreden kunnen zijn met - naar moderne maatstaven - weinig, is zalig. In mijn huis, tuin of kleerkast geen dure dingen te bespeuren, een ronkende titel heb ik niet, een sjieke auto evenmin. Maar ik heb - voor een voltijds werkende - relatief veel tijd en weinig stress.

 • DIRK VAN DESSEL

  Door NOG meer en duurdere sacoches en schoenen te kopen en er mee te stoefen is ook efficiënt naar verluidt.