Is hypnose echt? Dit is wat de wetenschap zegt

‘Kijk eens diep in mijn ogen’. Wedden dat dat het eerste is wat er in je opkomt wanneer we het woord hypnose uitspreken? Velen onder ons hebben geen idee wat hypnose juist is, én of het nu echt werkt. Hoogstwaarschijnlijk heeft dat te maken met het beeld dat films erover schetsen. Wij gingen op zoek naar wat de wetenschap zegt over het fenomeen hypnose. 
Getty Images

Uit onderzoek van de universiteit van Harvard blijkt dat hypnose wel degelijk een effect kan hebben bij onder andere gewichtsverlies en pijnbestrijding. Zo zouden respondenten die de hulp van hypnose inriepen in hun strijd tegen de kilo’s dubbel zoveel gewicht verliezen als zij die dat niet deden. Ook voor patiënten die pijn lijden na een operatie zou hypnose soelaas kunnen bieden. Daarnaast zouden ook rokers een bondgenoot kunnen vinden in hypnose bij het stoppen met de sigaret.

Maar wat is hypnose nu exact? Het beeld van de persoon die tijdens een goochelshow over een podium loopt te kakelen als een kip verlaat ons netvlies immers niet. Toch ligt het wat ingewikkelder (en gelukkig minder angstaanjagend) dan dat. Het hypnoseproces kan volgens experts opgedeeld worden in twee stadia. Allereerst is er het stadium van de introductie. Hierbij wordt de patiënt gevraagd om zijn of haar aandacht te focussen. De therapeut zorgt er op deze manier dat het stil wordt in je hoofd, en dat je aandacht gefocust wordt op zijn of haar stem en de begeleiding. Dit eerste stadium kan een paar seconden of ettelijke minuten in beslag nemen. Vervolgens is het tijd voor de fase waarin suggestie plaatsvindt. Hierbij wordt de patiënt doorheen enkele hypothetische situaties begeleid, met de bedoeling op die manier ongunstige situaties in de toekomst uit de weg te gaan.

Toch bestaat er heel wat controverse over hoe hypnose juist werkt. Volgens Freud zou hypnose de verbinding tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn verzwakken. Die theorie zou echter al lang weerlegd zijn. Een meer moderne theorie is dat hypnose mensen in een veranderde staat van bewustzijn brengt, die hen meer doet openstaan voor hypnotische suggestie.

Niet iedereen heeft evenveel baat bij hypnose. Ongeveer 20% van de bevolking zou een grote respons tonen, hetzelfde percentage zou dan weer helemaal niet reageren op hypnose. De overige 50 tot 60 procent van de bevolking zit ergens tussenin. Dat wil echter niet zeggen dat wie laag scoort op de schaal van beïnvloedbaarheid door hypnose, er geen baat in kan vinden. Het is daarnaast vooral belangrijk om hypnose te zien als een aanvulling van een reeds bestaande behandeling. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert Camps

  Ik geloof ook niet in hypnose maar amai @rene als het waar is wat je hier schrijft, respect man. Ik ben blij dat het voor jou geholpen heeft. Conclusie, wat voor de een kwakzalverij is kan voor de andere dan weer heilzaam zijn. Goed dat er twee werelden bestaan. Het menselijk brein is ondoorgrondelijk en zal men nooit kunnen ontrafelen. Daar is ons verstand te klein voor...

 • pat coens

  als je er niet voor openstaat lukt dat nooit dat is allemaal dikke zever , bij mij hebben ze het al twee maal geprobeerd notenboom ,als je afsluit werkt dat gewoon niet

 • Rene Pieters

  Ik heb een IQ score van 126 op de WAS-III (afgenomen door een job-zoekend provinciecentrum) wat principieel gezien gelijk staat met "hoogbegaafd". Maar ik ben rolstoeler, doof geboren, wel geplaagd door een bilaterale loeiharde tinnitus dag in dag uit heel mijn leven door en half blind. Toch ben ik zeer gevoelig voor hypnose. Doof geboren zijn en vloeiend vlot drietalig kunnen sprèken. Dat is een gevolg van ZELF-hypnose dmv autosuggestie. Het werkt uitstekend!

 • Marc Van der Vloedt

  2 meisjes op het strand...(maar nu niet meer, na de hypnose show)

 • Alain Terrieur

  @Winnie Versmissen: En hoe weet jij of Bart het nog niet geprobeerd heeft? Misschien heeft hij het wel al geprobeerd en wéét hij het daarom dat het niet werkt bij hem.