Introvert? Deze tips maken de feestdagen draaglijker

getty images
De feestjes, de cadeaus, de eindeloze familiebezoeken: als je introvert bent, word je waarschijnlijk niet dolgelukkig van de feestdagen. Maar dat betekent niet dat jij je tot januari in een donker hoekje verstoppen. Met deze tips overleef ook jij komende periode.

Neen, je hoeft geen mensenhater te zijn of als een kluizenaar te leven om jezelf als een introvert te beschouwen. Voor mensen met introverte karaktertrekken kunnen de feestdagen een ware hel zijn. De geforceerde blijheid, de smalltalk, constant feestjes en mensen over de  vloer: je zou voor minder in de zetel onder een dekentje willen wegduiken. 

Breekt bij jou ook spontaan het angstzweet uit wanneer je aan de komende eindejaarsperiode denkt? Dan hebben wij enkele tips voor jou die de komende weken wat draaglijker kunnen maken. 

1. Bereid enkele open vragen voor
Probeer een aantal open vragen te bedenken die anderen aan het praten zetten. Zo krijgen zij de verantwoordelijk om het gesprek te voeren. En laten we eerlijk zijn: de meeste mensen praten graag over zichzelf. Probeer na te denken over je eigen antwoorden zodat je niet dichtklapt op het moment zelf.

2. Bied je hulp aan
Of je nu meehelpt de tafel te dekken, het voorgerecht voor te bereiden of de afwas te doen: het aanbieden van je hulp zorgt ervoor dat je de kerstdrukte even kan ontvluchten en niet met het gevoel blijft zitten alsof je een gesprek moet starten. Bovendien maak je jezelf gegarandeerd populair bij de gastvrouw.

3. Beslis wanneer je weggaat voordat je aankomt
Als je een leuke tijd beleeft, moet je natuurlijk niet weggaan, maar jezelf een tijdstip geven om door te gaan kan rustgevend werken. Probeer te vermijden om mee te rijden met vrienden of familie, zodat je niet op hen hoeft te rekenen om naar huis te gaan.

4. Ga op zoek naar extraverte mensen
Misschien neig je intuïtief naar mensen zoals jij. Toch is het een pak veiliger om extraverte mensen op te zoeken tijdens de feestdiners. Zij staan graag in de schijnwerpers en dragen maar al te graag de conversaties.

5. Draag iets comfortabels
Dat geldt voor iedereen, maar vooral introverte mensen. Gebruik de feestdagen niet om je nieuwe jurk of torenhoge hakken te showen.

6. Drink niet te veel
Een paar glazen wijn kan je iets losser maken, maar als je te veel overcompenseert en je extravert begint te gedragen, zou je de volgende dag weleens heel veel spijt kunnen hebben.

7. Hang rond bij de kinderen
Kinderen bevinden zich meestal helemaal in hun eigen wereld waardoor ze het zelfs niet doorhebben of niets kan schelen dat jij iets onhandig zegt. Bovendien vinden zij het gewoon ook leuk wanneer er een volwassene op een feestje spontaan interesse toont in hun tekening of spel. 

8. Weet dat je niet alleen bent
Je bent zeker en vast niet de enige introvert op het feestje. Wist je dat één derde tot de helft van de bevolking zichzelf als introvert beschrijft?  Er is vast nog iemand anders op het feestje die het wat moeilijk heeft. Die wetenschap alleen al kan je wat troost bieden. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.