Internationale knuffeldag: pak elkaar eens goed vast, het is goed voor je gezondheid

Thinkstock
Vandaag is het internationale knuffeldag. Het uitgelezen moment om vrienden en familie eens dicht tegen je aan te trekken. Omdat jullie elkaar graag zien, uiteraard. Maar ook omdat je er zélf beter (lees: gelukkiger) van wordt. Eerlijk waar.

"Of je nu een familielid knuffelt of een wildvreemde, de mentale en fysieke voordelen blijven hetzelfde," aldus de website van National Hugging Day. Knuffelen zou namelijk stress en een hoge bloeddruk verminderen.

Het valt te betwijfelen of die nietsvermoedende voorbijganger even gelukkig wordt van een plotse pakkerd, maar voor jou zijn er in elk geval heel wat voordelen aan verbonden. Dat komt omdat een knuffel ervoor zorgt dat ons lichaam oxytocine gaat aanmaken, niet voor niets ook wel het knuffelhormoon genoemd. Deze stof verzacht gevoelens van onzekerheid en angst, het vermindert de hoeveelheid cortisol (het stresshormoon) en verlaagt de bloeddruk. En dat is nog lang niet alles: we zouden ons na een deugddoende knuffel ook minder eenzaam voelen, minder gespannen, meer zelfverzekerd en we zouden sneller banden smeden met anderen.

Een wildvreemde tegen je gilet trekken - zoals de website aanraadt - is waarschijnlijk niet het allerbeste idee. Maar je partner, huisgenoot, liefste broer of zus, of moeder en vader hebben er wellicht minder problemen mee. Ben je zo geen knuffelaar? Niemand die zeg dat je niet gewoon de hond of kat eens mag vastpakken. Al denk het beestje in kwestie daar misschien wel anders over.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Buyck

    Nee, niet doen, ook al is die collega geen onbekende.

  • mireille GELDOF

    Na het geval de Pauw ,zou ik die dag niet invoeren.Van een mug maken ze een olifant,het zal terug uit de hand lopen!!!!

  • Heimo Davidts

    Tof initiatief maar moeilijk als je misbruikt bent.