Hoe zorg je ervoor dat jouw perfectionisme uit de gevarenzone blijft?

Colourbox
We zijn ons beter bewust van de gevaren die perfectionisme kent, zegt lector Jaap van der Stel. In het kader van goede voornemens: hoe verander je perfectionistisch gedrag?

Het ging altijd door voor een goede truc bij sollicitatiegesprekken: als de manager de heikele vraag “Wat zijn je slechte eigenschappen” stelde, deed je er goed aan om te zeggen: “Ik ben nogal perfectionistisch”. Het was, zeg maar, een goede eigenschap (ik werk ontzettend zorgvuldig) verpakt in een negatief jasje. En die manager maar instemmend knikken.

Die tijd is wel voorbij, bemerkt onderzoeker en lector psychische gezondheid Jaap van der Stel. “We zijn ons meer bewust van de gevaren van perfectionisme, omdat zoveel jonge mensen er last van hebben.” Tegenwoordig fronst die manager bij wijze van spreken en noteert ‘gevalletje risico op burn-out’.

Je hebt 23% van dit artikel gelezen
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Catherine MISTIAEN

    Perfectie valt niet op, maar is moeilijk te bereiken. Als iets niet perfect gedaan is, dan valt het op en dan moet men opnieuw beginnen tot het perfect is (en niet meer opvalt). Dàt is de moeilijkheid ...

  • Mo Biraja

    Als je streeft naar perfectie wordt je neurotisch als je het ni wordt

  • jan verbrugge

    Triple 20 is perfectionisme in darting niet de roos