Exclusief voor abonnees

Hoe reageer je best als je peuter plots een driftbui krijgt in de supermarkt?

Experte: "Negeer de ogen om je heen en blijf zo rustig mogelijk. Benoem en erken de emotie die je ziet."
Shutterstock Experte: "Negeer de ogen om je heen en blijf zo rustig mogelijk. Benoem en erken de emotie die je ziet."
Anna van den Breemer, journaliste bij De Volkskrant, schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Deze week: hoe reageer je als je kind buitenshuis een woedeaanval heeft?

Driftbuien bij kleine kinderen zijn volstrekt normaal. Niet voor niets spreken we van peuterpuberteit en de terrible twos. Ook bij 3-jarigen komen woede-uitbarstingen nog veel voor. “Het brein van peuters is nog onvoldoende gerijpt om emoties te kunnen begrijpen en te reguleren”, zegt opvoedcoach Anke Nieuwenhuizen. “De meeste kleintjes gaan dus niet bewust boos op de grond liggen om hun zin te krijgen of om hun ouders te jennen, maar omdat ze gefrustreerd zijn.”

Dit kan je doen

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • willem merken

  ja, sinds ze de pedagogische tik verboden hebben, moet je hiervoor een debatgroep oprichten met de nodige experthen (betaald) en de juiste politiekers (betaald) en dan ga je der binnen de drie à vijf jaar een antwoord op krijgen. Ondertussen is die kleine uit die fase gegroeid.

 • Patrick Kelchtermans

  Ligt aan het kind. Als mijn oudste zoiets deed, gebeurde zelden, maar dan was negeren de beste tactiek. Het toneeltje stopte binnen de 10 seconden. Mijn jongste, die nochtans precies dezelfde opvoeding heeft gehad, had vaker last van driftbuien en reageerde niet op de negeertechniek. Niks hielp, alleen wachten tot het voorbij was. Dus die is lang niet mee mogen gaan, want de supermarkten liepen toen al vol met zelfverklaarde pedagogen met moord in hun ogen in de nabijheid van een lastig kind.

 • Delcroix Jean-Pierre

  Vroeger kreeg ik een totse tegen mijn kop en twas zo over.

 • jeff De Boeck

  Een goed pak op hun broek en verder negeren .

 • Joris Bemoeyaert

  Vroeger kregen we een draai rond ons oren zodat we wisten waarom we krijsten en dat was dan meestal meteen opgelost. Nu gaan ze nog wat toegeven aan diene kleinen zodat het alleen maar erger wordt. Opvoeding laat tegenwoordig veel te wensen over. Dan zie je het resultaat als ze puberen.