Hoe je job verliezen je persoonlijkheid verandert

Thinkstock
Je job verliezen is op financieel vlak al een zware opdoffer, maar nu blijkt het ook invloed te hebben op je persoonlijkheid. Recent onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Applied Psychology, toonde aan dat werkloos zijn létterlijk je karakter verandert.

In de studie werd aan niet minder dan 6.000 mannen en vrouwen gevraagd om hun eigen persoonlijkheid te evalueren op vlak van meegaandheid, nauwgezetheid, extraversie, neuroticisme en openheid. Iedereen in de studie begon met een job, maar een deel verloor die en vond nieuw werk, en een ander deel bleef werkloos.

Uit de resultaten bleek dat mannen en vrouwen anders reageren op jobverlies, maar dat de persoonlijkheid van iedereen wel veranderde. Zo werden vrouwen steeds minder meegaand naarmate ze langer werkloos waren. Mannen werden echter iets meegaander net na het jobverlies, en dat zakte pas opnieuw na een jaar of drie. Volgens de wetenschappers heeft dit iets te maken met het feit dat vrouwen verwacht worden meegaand te zijn op de werkvloer, en mannen net iets minder.

Mannen werden dan weer plotsklaps een stuk minder nauwgezet nadat ze hun job verloren, en dat bleef sterk dalen naarmate ze langer werkloos waren. Bij vrouwen zakte de nauwgezetheid ook, maar stukken minder snel dan bij de mannen.

Volgens de wetenschappers moeten beleidmakers beseffen dat jobverlies meer invloed heeft op de mens dan enkel en alleen op financieel vlak. "Werklozen beschermen is niet alleen goed voor de economie, maar ook op psychologisch vlak", klinkt het.