Hoe ga je ermee om als twee vrienden ruziën?

Photo by Becca Tapert on Unsplash
“Ik ga mee zolang zij niet meekomt”. En hup, weg sfeer. Op een bepaald moment gebeurt het al eens dat twee goede vrienden met elkaar in de clinch liggen en jij, jij zit er middenin. Leuk is anders. 

Het gebeurde niet zo lang geleden bij Kali Rogers, CEO van Blush, een online lifecoachingbedrijf voor vrouwen. “Het was een moeilijke situatie van het begin tot het einde”, vertelt ze aan The Huffington Post. “Ik deed mijn best om me er niet mee te moeien maar na een tijdje werd een van de twee kwaad op mij en maakte ze het goed met de andere vriendin.” 

Rogers verhaal komt wel vaker voor, maar er is jammer genoeg geen handleiding die uitlegt hoe je met zo’n situatie omgaat: bemoei je je of juist niet? Wat doe je op pakweg een verjaardag, waarbij je wil dat ze beiden aanwezig zijn? We geven advies! 

Kies geen kant

Je vindt het misschien niet erg om bemiddelaar te zijn, maar laat je vrienden je niet ompraten om scheidsrechter te spelen. Ga geen mening vormen over wie juist is en wie niet stipt psycholoog Marie Land aan. “Wees duidelijk en zeg iets zoals: “Ik begrijp je maar ik ga geen kant kiezen”, als ze dat niet begrijpen en defensief worden, dan mag je uitleggen welke impact dat op jou heeft.” 

Je kan aangeven dat zo’n gesprek voor jou ongemakkelijk aanvoelt en je liever over iets anders praat. Daarnaast is het belangrijk dat je duidelijk maakt dat de verantwoordelijkheid bij hen ligt. “Je kan het best zeggen dat ze er nog eens over praten en dat je hoopt dat ze er samen uitraken”, geeft Land mee. 

Overanalyseer de situatie niet

Je vrienden betekenen uiteraard heel veel voor jou. Maar uiteindelijk gaat het om volwassenen die beslissen over hoe ze hun vrije tijd doorbrengen en vooral met wie ze dat doen. Zij beslissen over hun vriendschap en of ze daar nog tijd en moeite in willen steken. Dat benadrukt Andrea Bonior, psycholoog: “Het is niet aan jou om andere mensen hun conflicten op te lossen. Het kan erg frustrerend zijn om vrienden te zien ruziën, maar onthoud dat hoe meer jij jezelf daartussen steekt, hoe slechter jij je gaat voelen. Probeer er niet te veel over na te denken. 

Plan vooruit 

Als er een evenement op de planning staat, houd dan voet bij stuk en nodig uit wie jij wil. Laat het egocentrisme en drama achter in je tienerjaren en maak je eigen beslissingen. Je vrienden zouden immers goed moeten beseffen dat zij nu ook niet in het middelpunt van de belangstelling staan. 

Stel goede grenzen 

Jouw belangen komen eerst. Stel grenzen met iedere vriend om je rol te bepalen of juist het gebrek daaraan in de ruzie, stelt Rogers. “Ik raad aan om regels te bepalen zodat je vrienden weten waarop het staat. Je kan bijvoorbeeld vragen dat ze niet slecht praten over elkaar in jouw bijzijn.” 

Accepteer dat de vriendschap misschien over is 

Er is een tijd van komen en gaan. Het kan zijn dat mensen elkaar ontgroeien. Hoe moeilijk het ook is om zoiets te accepteren, soms moeten we elkaar gewoon loslaten. Het kan zijn dat jij nog steeds met deze twee mensen heel goed overeenkomt, maar als zij niet langer ‘klikken’ dan heeft het geen zin om de zaak te forceren. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.