Hoe de kleur van servetten invloed heeft op onze smaak

Getty Images
Wanneer je een feestje organiseert, is de kans groot dat je perfect weet wat je gaat serveren, welke muziek op de achtergrond gaat klinken en welke wijn geschonken wordt. De servetten? Gho, wat maakt het uit, zo lang ze bij het tafelkleed passen, toch? Mispoes. Je servet kan invloed hebben op je smaak. 

De uitspraak ‘het oog wil ook wat’ gaat hier ook op. Ook aan tafel hebben onze ogen veel invloed op wat we eten en smaken. Psychologen en koks zijn het er immers over eens dat de kleur van je servies en servetten een heuse impact kunnen hebben op hoe je eten smaakt. 

Een dessert serveren met een roos servetje maakt het gerecht bijvoorbeeld nog zoeter dan gewoonlijk. Mosterdgeel is daarentegen dan weer een perfecte match bij al het groene eten dat er te vinden valt, van spruitjes tot salade. 

Chef Linda Lungren, die een kleurentabel ontwierp samen met hygiënemerk Tork, meent dat aqua blauw Indisch eten en eieren een betere smaak geeft, en koraal roze kan helpen om de bitterheid bij een pompelmoes weg te nemen. Charles Spence, psychologie professor aan Oxford University bevestigt dat deze theorie klopt. “De kleur van de borden, het tafelkleed, de servetten en zelfs de verf op de muren zijn belangrijk. Achtergrondkleuren hebben een groter effect dan we denken.” 

Maar hoe komt dat nu juist? 

Kleur kan bij een maaltijd simpelweg het geheel afmaken en ervoor zorgen dat iets er beter uitziet. Een andere theorie wijst er dan weer op dat kleur effect heeft op onze hersenen. We associëren kleuren onbewust met bepaalde smaken. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.