Exclusief voor abonnees

Het motto van zwemmer Pieter Timmers: "No time to sleep"

Nathalie Samain
Elke week geeft een bekende Vlaming ons zijn levenswijsheid mee. Deze keer is het de beurt aan Pieter Timmers.

“Veel rusten is iets wat ik in theorie wel kan, maar – gezien mijn sport – niet in de praktijk kan brengen. Toen ik de dag voor het vertrek naar het EK geveld werd door een hersenvliesontsteking, was het eerste wat ik aan de dokters vroeg: ‘Kan ik morgenochtend toch het vliegtuig op? Hoelang moet ik in het ziekenhuis blijven en wanneer kan ik eindelijk weer beginnen trainen?’ Dat zijn vragen die niet-sportende mensen niet stellen en waar dokters niet zo goed mee om kunnen.”

“De sport komt vaak voor de gezondheid. ‘Luisteren naar je lichaam’ is eigenlijk een motto dat bij veel topsporters niet meteen op de eerste plaats komt. We kennen ons lichaam door en door en zijn geneigd om daar heel ver in mee te gaan. Ik heb de symptomen van een hersenvliesontsteking gelukkig wel op tijd herkend. Ik had ’s nachts heel hevige hoofd- en nekpijn gekregen en de avond erop kwamen daar plots ook koorts en misselijkheid bij. Toen snapte ik het eindelijk en zijn we meteen naar de spoedafdeling gereden.”

“‘No time to sleep’ betekent ook geen tijd om lang stil te staan. Al word je fysiek geveld, mentaal moet je blijven doorzwemmen. In het ziekenhuis was het vrij snel duidelijk dat ik niet op tijd weer in vorm zou zijn voor het EK. Drie dagen na mijn ontslag lag ik alweer in het zwembad om te trainen voor de World Cup.”

“Er wordt gezegd dat topsporters tien uur per dag moeten rusten, ik kom daar niet aan. Ik heb twaalf à dertien trainingen per week en soms is dat elke dag. Meestal duurt een training twee uur, exclusief opwarming, wat kan oplopen tot dertig uur of meer per week. Sommige mensen zeggen dan misschien: ‘Ja, maar ik werk veertig uur per week.’ Klopt, maar dit is echt fysiek loodzwaar. Na drie intensieve weken ben je gewoon morsdood, kan je amper de trap op van vermoeidheid en heb je nergens nog zin in. Je gemoedstoestand zakt gewoon onder nul. Als je zoveel traint, moet je ook veel eten. Zes maaltijden per dag van minstens een halfuur per maaltijd, maken dat je zo’n drie uur per dag aan het eten bent. Exclusief bereiding. En dan komen daar nog fysio en kine bij. Overdag bijslapen lukt me bijna nooit.”

“Als ik eens een vrij moment heb, wil ik het liefst van al iets leuks doen met mijn vrienden of mijn gezin. Enkele keren per jaar heb ik een vrij weekend – waarin ik geen wedstrijden, sponsor- of mediaverplichtingen heb. Dat duurt voor mij dan anderhalve dag, want zaterdagvoormiddag train ik vier uur. De rest van het weekend zou ik op zich wel willen bijslapen, maar aan de andere kant wil ik ook weleens graag de stad in. In dat geval zijn er alleen maar slechte keuzes. Slapen betekent dat ik niets leuks kan doen en iets leuks doen betekent dat ik niet kan slapen. En het liefst wil ik allebei. Gelukkig heeft mijn omgeving er veel begrip voor wanneer ik mijn bed boven een leuke namiddag moet stellen. Deze zomer had Elle (Pieters echtgenote, red.), exact twee jaar na mijn medaille in Rio, bij ons thuis een verrassingsfeestje georganiseerd. Ik kwam net thuis van twee trainingen en was bovendien nog maar twee weken uit het ziekenhuis. Ik was heel aangenaam verrast, maar rond vijf uur in de namiddag waren de meesten weer weg en ben ik als een blok in de zetel in slaap gevallen.” (lacht)

“Met een dochter in huis kom ik nog minder aan slapen toe. Het WK van 2017 was het eerste wat mijn dochter op zijn kop zette. Ze was drie weken voordien geboren en ik had beslist om alsnog deel te nemen. Sinds zij er is, is er veel meer werk in huis en hoort bijslapen er nog minder bij. In het begin was dat ’s nachts opstaan om flesjes te geven, nu als ze tandjes krijgt of ziek is. Elle en ik hebben daar op voorhand goed over gepraat. Als ik zware trainingen heb of nog vroeger moet opstaan, neemt zij het meeste op zich. Tegelijk is het niet omdat ik topsporter ben dat mijn vrouw dan maar alles moet doen. We hebben ook heel wat dingen zitten bedenken om elkaar zoveel mogelijk rust te gunnen. Als ik ’s ochtends opsta voor vroege vogel Jutta, brengt Elle oordopjes in. Als zij opstaat, breng ik er in.”

“Natuurlijk wil ik altijd meer thuis zijn of minder moe zijn. Maar het belangrijkste is dat ik mijn plek als topsporter/vader/echtgenoot heb gevonden. Met de World Cup Tour zal ik in totaal weer enkele weken van huis zijn. In oktober heb ik drie weken vakantie en gaan we met ons gezin twee weken naar Mallorca. De overige week gebruik ik om thuis te klussen. Dat geldt wel niet als ontspanning, maar dat moet ook gebeuren.” (lacht)

WIE IS HIJ?

- geboren in 1988
- zwemmer, won in 2016 olympisch zilver op de 100 meter in Rio
- getrouwd met Elle, papa van Jutta (1)
werd eind juli geveld door een hersenvliesontsteking, maar was deze maand weer paraat in het zwembad tijdens de World Cup in Kazan
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.