Exclusief voor abonnees

Het motto van Qmusic-dj Maarten Vancoillie: “Het is mijn schuld”

Het is mijn schuld

Nathalie samain

“Als je bij alles denkt ‘ik kan er niets aan doen, het overkomt me’, dan leef je bij de gratie van wat anderen je aandoen. Dat vind ik niet tof en daarom probeer ik in plaats van te klagen, te redeneren: wat kan ik eraan doen? Het helpt mij om met de voeten op de grond te komen en te relativeren: oké, dit overkomt mij nu, het gaat niet helemaal hoe ik het wil, maar wat kan ik daar nu zelf aan veranderen? Natuurlijk zijn er heel veel dingen in het leven die je overkomen waar je absoluut niets aan kan doen, maar de dingen waar ik wel iets aan kan doen, daarvoor neem ik de volle schuld op mij.”

“Als mijn kindje weent, is mijn eerste reflex: wat kan ik eraan doen? Misschien heeft hij honger, misschien heeft hij tandpijn? Misschien kunnen we samen wat Netflix kijken? Ik vind dat beter dan tegen het plafond te schieten en te zeggen: verdorie, dat overkomt mij weeral. Hetzelfde met professionele beslommeringen. In plaats van af te geven op de baas en te sakkeren dat hij je nog altijd niet opgemerkt heeft in het bedrijf en daarover gefrustreerd te raken, kan je ook denken: die mens heeft het waarschijnlijk heel druk, ik zal zelf eens vragen wat hij van mijn werk vindt.”

“Als je constant mea culpa slaat, kan je er gek van worden. Daarom moet je niet bij alles en nog wat de schuld bij jezelf leggen. Ik hou geen pleidooi voor zelfkastijding, integendeel. Het is gewoon heel gemakkelijk om de schuld bij een regering, je baas, de buurman of bij God-weet-wie-allemaal te leggen. Als je de verantwoordelijkheid bij jezelf legt, word je er vanzelf gelukkiger door omdat je oplossingsgerichter gaat denken in plaats van je in je ergernissen te wentelen. Uiteraard heb ik ook momenten waarop me dat niet lukt, maar ik heb gemerkt dat ik toffere dingen meemaak als het me wel lukt.”

“Ik heb gemerkt dat die mindset mij af en toe helpt om gelukkig te zijn en dingen te bereiken. Toen ik 15 of 16 jaar oud was, las ik een recensie van een computerspel. Ik vond dat de auteur de bal volledig misgeslagen had en dat bovendien nog slecht geschreven had ook. Ik heb dan zelf een tekst opgestuurd en plots mocht ik naar persconferenties gaan en kreeg ik nieuwe computerspelletjes gratis thuis geleverd. Waanzin. Ik heb op dat moment wel beseft dat je veel kan fiksen door er zelf iets aan te doen. Ik denk dat dat er deels voor gezorgd heeft dat ik mijn kans gewaagd heb bij Qmusic. In plaats van te wachten op een talentenjacht of een casting heb ik zelf een demo gestuurd naar de baas met de boodschap: ‘Ik wil bij u komen werken.’ Ik heb geluk gehad dat hij iets in mij gezien heeft en dat hij mij de kans gegeven heeft om het vak te leren. Ik heb ook geluk gehad dat ik meteen antwoord gekregen heb. Als dat niet zo geweest was, dan had ik waarschijnlijk een tweede keer gemaild en mogelijk zelfs een derde. In de veronderstelling dat die mens het wel druk gehad zal hebben en het niet kwaad bedoelde. Ik vind dat beter dan te stellen: die smeerlappen denken niet aan mij.”

“Ik geloof dat veel mensen er deugd van kunnen hebben als ze de schuld wat meer bij zichzelf zouden leggen. En niet te verlegen zouden zijn om te falen. Geen enkel succesvol mens is niet eerst duuzend keer op zijn bek gegaan. De Amerikaans-Russische ondernemer Gary Vaynerchuk is daarin heel inspirerend. Zo zegt hij onder meer dat je een heel tof product kan hebben, met een briljant idee erachter, maar als niemand het koopt, dan is dat jouw schuld en niet die van de mensen. ‘The market is always right’, zegt hij. Qmusic doet het bijvoorbeeld heel goed, maar het is niet dat wij recht hebben op die mensen die naar ons luisteren. Wij hebben recht op nul luisteraars en moeten het elke dag zo tof maken dat de mensen ons graag bezig horen.”

“Ik heb geen recht op een goed lief, ik moet elke dag opnieuw mijn best doen. Ik moet ervoor zorgen dat ik een goed lief ben voor haar. Ik heb geen recht om een goeie papa te zijn voor mijn zoon, ik moet ervoor zorgen dat ik een goeie papa ben voor hem. Ik hou dat constant in mijn achterhoofd. Dat klinkt misschien zenuwslopend, maar dat houdt mij eigenlijk perfect in balans. Ik krijg eerder stress van dingen die ik niet zelf in de hand heb. Een afwachtende houding geeft mij stress. Wachten op een tweede kind, dat voor november uitgerekend is, deels ook. Al vind ik dat eerder spannend. Mensen zeggen mij dat het een gekkenhuis wordt wanneer je van één kind naar twee gaat. Nu ja, het is mijn schuld, hè. (lacht) En ik zal mijn verantwoordelijkheid wel dragen. Al is het in dit geval natuurlijk een gedeelde verantwoordelijkheid. En dat is eigenlijk de schoonste schuld die er is.”

Wie is hij?

• Maarten Vancoillie (30)

• Qmusic-dj in de avondspits

• vader van Leon (1,5), telt met partner Kristien af naar baby nummer twee

• heeft nog liefde over voor witte keeshond Loes en draait plaatjes op feesten overal te lande, waaronder ook het trouwfeest van Kevin De Bruyne
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.