Herkenbaar: 6 dingen waar we ons elke dag aan ergeren

thinkstock
Een auto die traag rijdend op de middenrijstrook blijft kleven, of een lange wachtrij in de supermarkt: als er iets is waar we allemaal goed in zijn, dan is het ons ergeren. En we doen het elke dag, zo weet ook klinisch psychologe Barbara Greenberg. Zij lijst de zes ergernissen op die ze het vaakst hoort bij haar cliënten. En ze zijn herkenbaar.

Het zijn de kleine geneugten in het leven die ons blij maken, zo klinkt het cliché. Maar omgekeerd is dat evenzeer waar, en hebben we soms maar iets kleins nodig om geërgerd te raken. Klinisch psychologe Barbara Greenberg
praatte al met heel veel vrouwen in haar leven, en besluit dat je de vaakst voorkomende ergernissen kan onderverdelen in zes opvalleendee categorieën.

1. Eten

Onze basisbehoefte blijkt een belangrijke factor te zijn om de goede vrede te bewaren: eten. Grote honger, een portie frietjes bestellen als je tafelgenoot er geen wil (maar vervolgens wel mee van jouw bord eet) of iets anders krijgen dan je besteld hebt, allemaal genoeg prikkels om geïrriteerd te raken.

2. Computerproblemen

Geen internet, een computer die tergend traag gaat of een programma dat vastloopt: allemaal kleine gebeurtenissen die ons snel de gordijnen in jagen. Nog frustrerender wordt het als we niet meteen vinden hoe we iets moeten doen op de computer, aldus Greeenberg.

3. Repetitieve taken

Routine zorgt voor een zekere structuur en zekerheid. Maar als we te vaak dezelfde repetitieve taakjes moeten uitvoeren, dan worden we daar lastig van. Denk maar aan het afwasmachine uitladen of propere kleren weer opvouwen en in de kast leggen.

4. Iets niet meer hebben

Je bent al aan het koken en merkt dan pas dat je een bepaald ingrediënt niet meer in huis hebt? Dat ga je meestal niet met de glimlach halen in de winkel, eens je dat gemerkt hebt. Nog erger wordt het als iemand anders in het huishouden dat ingrediënt ongemerkt heeft opgemaakt. Dan verschuift de ergernis zich naar die persoon, die het geweten zal hebben.

5. In het verkeer

Langs rechts inhalen, traag op de middelste rijstrook rijden of bumperkleven: opties genoeg om je aan te ergeren in het verkeer. We doen het dan ook dagelijks, aldus Greenberg.

6. Ongewenste commentaar

"Je ziet er moe uit vandaag!", "Zou je dat niet eerder zo doen?" Als anderen commentaar op ons geven, zijn we daar ook niet altijd even blij mee. Het irriteert ons elke dag mateloos, volgens de psychologe.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Peter Buyck

    Leer open te zijn en maak na elk incident de balans op. Was het nu echt nodig om erop te reageren? Punt 5 klopt niet helemaal want je mag helemaal niet rechts inhalen.

  • petra edens

    Ik erger mij vooral aan mensen die zich ergeren.

  • karin verwimp

    Egoïstische en achterbakse mannelijke collega's die menen dat ze je als hun meid kunnen behandelen omdat je "maar" een vrouw bent, zijn mijn grootste ergernis