Heb je last van uitstelleritis? Deze nieuwe bril gaat procrastinatie tegen

Foto ter illustratie.
Getty Images/iStockphoto Foto ter illustratie.
Door Instagram scrollen terwijl je moet werken. ’s Avonds in de zettel ploffen en denken: ach, de strijk doe ik morgen wel. Of nog even dat leuke filmpje aanklikken voor je begint te koken. Herkenbaar? Chronische uitstellers kunnen opgelucht ademhalen, want een nieuwe bril maakt komaf met procrastinatie en geeft je een spreekwoordelijke schop onder de kont om je aan het werk te zetten. 

De bijzondere bril werd ontworpen door Auctify, een Canadese start-up. Sinds deze week kan je het hebbeding vooruitbestellen, want Auctify lanceerde een online crowdfundingcampagne. Het doel was om minstens 8.000 euro te verzamelen om het project te kunnen starten, maar na enkele dagen zitten de initiatiefnemers al aan meer dan 38.000 euro. 

Van lezen tot tv kijken en yoga

Hoe de bril, ofwel ‘Specs’, juist werkt? Het innovatieve accessoire heeft een onzichtbaar cameraatje in het brillenframe dat alles opneemt wat je ziet. Al deze beelden worden geanalyseerd door een app. Als gebruiker kan je simpelweg kiezen om in die app een overzicht te krijgen van alles wat je die dag gedaan hebt, maar je kan ook een stap verder gaan. Dan krijg je een signaal wanneer je uitstelgedrag vertoont. Het signaal kan een lichtje zijn dat begint te flikkeren in je ooghoek, of een alarmgeluid dat uit de speakers van de bril komt. 

Volgens de oprichter Hisham El-Halabi kan de bril twintig activiteiten herkennen. Denk aan: lezen, schrijven, kijken naar je telefoon, kijken naar je laptop, tv kijken, sporten, yoga, koken, een instrument bespelen, eten, praten met mensen ... Wil je minder op je smartphone kijken tijdens het werk? Dan kan je dat instellen via een app. Zit je toch op Instagram of Twitter? Dan krijg je meteen een licht- of geluidsignaal.  

Of Specs ook echt werkt, blijft afwachten. Momenteel staat het project nog in z’n kinderschoenen. Maar El-Habibi is optimistisch: in een interview met de tech-site The Verge vertelt hij dat de eerste prototypes goede resultaten hebben opgeleverd. Bovendien doet de bril ook meer dan enkel een halt toeroepen aan uitstelgedrag. Hij zou ook werken als een gewone leesbril en een fitnesstracker, en via de app kun je ook aan mindfulnesstraining doen. 

Wat privacy betreft, belooft El-Halabi dat de beelden nooit gedeeld zullen worden via het internet. Ook alle informatie die door de app verwerkt wordt, blijft anoniem. Vanaf december zouden de eerste brillen geproduceerd en verstuurd worden. Voor een exemplaar betaal je minstens 210 euro.

Auctify
Auctify3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Severine Degreef

    Kan ik er alvast één bestellen om mijn dochter tijdig aan haar schoolwerk te krijgen? Liefst eentje die stroomstootjes geeft of zo, aangezien vriendelijk vragen niet werkt.

  • DIRK VAN DESSEL

    Stel niet uit tot gisteren wat ge volgend jaar nog kunt doen !

  • marcel lecomte

    Geweldig, kan zeer behulpzaam zijn bij bepaalde type. Gewoon alles programmeren. Had al het gevoel buiten de dagdagelijkse routines en zo meers iets te hebben dat ontbrak om mijn dagelijks leven nog beter in te vullen. Maximaal benutten.