Goedele over verlies van haar kindje: "Verdriet is een knoop die ontwart door te praten"

photo_news
In het Nederlandse programma 'De Kist' voert presentator Kefa Allush een gesprek met bekende Nederlanders over het leven en de dood. Gisteren was Goedele Liekens aan de beurt. Zij sprak voor het eerst heel openlijk over het verdriet om het verlies van haar te vroeg geboren dochtertje.

Afscheid nemen

"Ik dacht, het is een doodgeboren kind, ik heb haar nooit echt als kind gekend, ik hoef geen afscheid te nemen. Maar de dokter heeft mij toen overtuigd om haar toch te zien. Dat heeft mij zo geholpen. Ik zie het nog voor mij, ze was net geen zes maand. Je moest het dekentje blijven openplooien vooraleer je dat piepkleine kindje zag liggen. Achteraf ben ik ontzettend dankbaar dat hij mij dat heeft aangeraden. Het was een soort van afscheid nemen, een soort van realiteit. Het is een keiharde confrontatie, maar dat heeft me duidelijk gemaakt dat het fysiek afscheid nemen belangrijk is voor de psychologische verwerking."

Dat verlies heeft haar ook veranderd, geeft Goedele toe. "Je beseft dat het noodlot ook bij jou terecht kan komen. Ik ben een tijd heel angstig geweest voor mijn kinderen, en tegelijkertijd was er een soort gelatenheid. Je hebt het niet in de hand. Dat is iets dat wij veel te weinig beseffen. Wij denken zo vaak: dat gebeurt niet bij mij. Maar dat gebeurt ook bij jou ja."

Wij denken zo vaak: dat gebeurt niet bij mij. Maar dat gebeurt ook bij jou ja.

Goedele Liekens
photo_news

Praten over verdriet

Verdriet met elkaar delen is voor Goedele essentieel voor de verwerking. "Ik geloof in de steun die wij aan elkaar kunnen geven en die we aan elkaar hebben. Verdriet is een soort van knoop, die je minder vast kan maken door erover te praten. Als ik zwijg, dan trek ik die knoop alleen maar vaster."

"Op dat moment was het eigenlijk aangenaam om bekend te zijn. De mensen wisten dat ik zwanger was, dat had in de kranten gestaan. En toen kwam ineens het bericht van mijn miskraam. Ik was toen zo boos op die journaliste, want in het artikel leek het alsof het een 'prop' was, maar ik had dat kindje gezien. En tegelijkerijd was het heel aangenaam om vast te stellen dat mensen met me meeleefden. Dat ik bij de bakker en de beenhouwer een troostend schouderklopje of knikje kreeg. Dat is voor velen het grootste probleem: niemand kent mijn verlies. Ze lopen door de straat en niemand ziet dat ze opgevreten worden door verdriet. En bij mij was dat wel. Je helpt die knoop van het verdriet zo niet op te lossen, maar je kan die wel minder strak maken, zodat de persoon zelf die eindjes er kan ontwarren."

Verdriet is een soort van knoop, die je minder vast kan maken door erover te praten. Als ik zwijg, dan trek ik die knoop alleen maar vaster.